U sezoni cijepljenja voćaka, posjetili smo obitelj Horvat iz Donjeg Kraljevca koja trenutno ima pune ruke posla. Cijepe se jabuke, kruške, šljive, trešnje…
Sam postupak cijepljenja nije toliko komplicirani i vrlo lako se može napraviti doma. Naročito ako ste kupili voćku kojom iz bilo kojeg razloga niste zadovoljni. Možda vam se ne sviđa okus ploda ili je možda bila kriva deklaracija na kupljenom stablu.
– Najjednostavniji je engleski spoj, poučila nas je Biserka Horvat. Tu se bira podloga i plemka otprilike iste debljine. Čvrstim, oštrim i naravno čistim nožem pod kutem od 45 stupnjeva odrežu se jedna i druga grančica te se spoje. Na kraju se sve poveže gumicom.
Profesionalni voćari rez, odnosno spoj, ali i buduće izbojke zaštite uranjanjem sadnice u rastopljeni parafin.
Cijelu priču o iskusnoj voćarki i cijepljenju možete pročitati u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od sutra, petak 6. ožujka, možete nabaviti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.