10.6 C
Čakovec
Nedjelja, 28 svibnja, 2023

Bespovratne potpore od 1,6 milijuna kuna za međimurske poljoprivrednike

Međimurska županija kontinuirano od 2014. godine provodi Program potpora u poljoprivredi s ciljem poticanja razvoja poljoprivrede, unaprjeđenju ruralnog razvoja, poticanju konkurentnosti poljoprivrede, postizanju održivog razvoja te ulaganja u održivu poljoprivrednu proizvodnju, stoji u priopćenju koje donosimo u nastavku.

Naša zadaća je da poljoprivrednicima stvorimo bolje uvjete kako bi povećali kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, a tako osiguravamo i egzistenciju stanovništva koje se bavi isključivo poljoprivredom. Trebamo biti ponosni na svoje autohtone proizvode kao što je robna marka „Međimurski kalamper“, kvalitetan med koji osvaja prestižne nagrade na natjecanjima, kozje mlijeko, sir turoš, jabuke, bučino ulje, ali i meso s tiblice koje je najprepoznatljiviji međimurski brend.

Naši vinari su na najvećem svjetskom ocjenjivanju u Londonu svrstani u vinsku regiju s najboljim pjenušcima u Hrvatskoj, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da Županija kontinuirano povećava broj mjera, ali i iznose u Programu potpora u poljoprivredi:

-Iz godine u godinu interes je sve veći. U 2020. godini isplatili smo 1.467.400 kn potpora, a potporu je zatražilo oko 400 gospodarstava. Najtraženije su bile potpore za preradu poljoprivrednih proizvoda i primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Program potpora malih vrijednosti u poljoprivredi u 2021. godini sadrži 10 mjera: edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, podizanje i obnova trajnih nasada, nabava sustava za obranu od tuče, ekološka poljoprivreda, promocija i prodaja poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na poljoprivrednom gospodarstvu, stvaranje robne marke i sudjelovanje u programima kvalitete poljoprivrednih proizvoda, ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, okrupnjivanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta, nabava i zadržavanje uzgojno valjanih životinja.

U ovogodišnjem javnom pozivu uvedeno je nekoliko novih mjera, poput potpora za kupnju uzgojno valjanih jarčeva i jarica, ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju te ulaganja u promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda.

-Ovim mjerama, osim ostvarenja zadanih ciljeva Programa potpora u poljoprivredi, planira se povećati stočarski fond u kozarstvu, poboljšati ukupne rezultate i održivost poljoprivrednih gospodarstva, smanjenjem troškova proizvodnje ili poboljšanjem proizvodnje.

Cilj je povećati proizvodne površine pod staklenicima i plastenicima, povećati kvalitetu na domaćem i inozemnom tržištu, kao i olakšati malim poljoprivrednim proizvođačima pristup tržištu i distribuciju njihovih proizvoda. , pojasnio je pročelnik UO za gospodarstvo Darko Radanović.

Postupak prijave je maksimalno pojednostavljen smanjenjem broja dokumenta koje je potrebno prilagoditi uz zahtjev. Javni poziv otvoren je do utroška osiguranih sredstava, odnosno do kraja studenog, osim potpora za sajmove i manifestacije koji je otvoren do 15.12.2021., a objavit će se na web stranicama Međimurske županije.

Jedan korisnik može podnijeti zahtjev za potporu iz više mjera iz ovog Javnog poziva pod uvjetom da njihov maksimalni iznos ne prelazi 70.000 kn godišnje. Iznos dodijeljenih potpora je od 100 kuna do 40.000 kuna po jednoj potpori, a u obzir će se uzimati računi plaćeni od 01. siječnja 2021. godine.

Od 2014. do 2020. godine za poljoprivredu kroz županijski proračun isplaćeno je preko 12 milijuna kuna, od toga za potpore male vrijednosti oko 3,6 milijuna kuna, a u 2021. godini Međimurska županija osigurala je oko 1,6 milijuna kuna za poljoprivrednike.

Izvor: Međimurska županija

Potpore poljoprivredi (8)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,534FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE