ZRINSKI ART FESTIVAL 2019: Instalacija “Šamanska gradba” visine pet metara akademske kiparice Mirjane D.H. Smolić

Mirjana D.H. Smolić
Instalacije autorice Mirjane D.H. Smolić biti će dio scenografije plesne predstave u izvedbi Teute

Umjetnica dr. art. Mirjana D.H. Smolić već je Čakovcu dala svoj stvaralački pečat. Autorica je spomen biste “Katarina Zrinski“ koja krasi samo središte grada. Na poziv povjesničarke umjetnosti Branke Hlevnjak rado se odazvala dati obol ovoljetnom Zrinski Art festivalu. Njezin rad Međimurcima će biti blizak jer je izveden od pruća.

– Doktorirala sam kiparstvo 2012. godine na Akademiji u Zagrebu. Sličan rad kao što će biti ovaj u Čakovcu predstavila sam i tada kao doktorski. Djelo je kompletno izvedeno od pruća. Podsjeća na obrt, tradiciju zagorskog folklora, pletenje ograda, sjenika, štagljeva. Zanima me taj fini vez u prirodnim materijalima kao što su šiba, bambus, vrba. Ova instalacija za Čakovec je pravilnija, transparentnija. Kako je tema festivala Woodstock uklopila sam šarenilo boje, svilene marame. Sve će biti iskombinirano sa svjetlima, pa će to dočarati atmosferu prije pedeset godina u vrijeme Woodstocka, najavljuje umjetnica Mirjana.

Mirjana D.H. Smolić (5)
Detalj transporta dijela instalacije

U tlocrtu instalacije znak mira

Instalacija će biti postavljena na livadi ispod starog bedema, a bit će multifunkcionalna kaže kiparica:

– Djelo sam nazvala “Šamanska gradba”. Visoka je pet metara i širine dva metra, a u tlocrtu je sadržan znak mira (peace) čime se nadovezujem na festivalsku temu. Ostala nadogradnja je mrežaste strukture od vrbe i svile. Ideju za šarane marame dobila sam na nedavnom putovanju u Aziju kada su me privukli šamanski i budistički običaji koji imaju navadu da se vežu šalovi na drveća s osobitim porukama. U moju skulpturu moći će se ući, a poslužit će kao dio scenografije za plesnu točku Studia suvremenog plesa Teuta.

Kiparica Mirjanakraj svog rada na privremenoj festivalskoj poziciji

Ove jeseni izložba u Zagrebu

O svom trenutnom stvaralačkom angažmanu umjetnica nam je kazala:

– Puno slikam, radim projekte prema narudžbi, biste, spomenike, održavam likovne radionice, radim u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku u svom rodnom mjestu, gdje predajem stručne predmete: Teorija oblikovanja i Materijali i procesi oblikovanja. U Zagrebu spremam ove jeseni izložbu. Bit će to nešto između konceptualnog stvaralaštva i ekspresivnog, taktilnog. Volim iskustvo rada u materijalu, bilo da je riječ o drvu, kamenu, zemlji.

foto: rr, privatna arhiva Mirjana D.H. Smolić

 

Ostavi komentar