ZRINSKI ART FESTIVAL 2019: Hrvoje Dumančić u Čakovec donosi Zaboravljene emocije

Dobra izmjera terena rezultirat će najboljim mogućim pozicioniranjem skulpture Zaboravljene emocije

Ovogodišnji Zrinski ART Festival bit će u znaku pedesete obljetnice Woodstocka, najvećeg koncertnog okupljanja mladih 1969. godine. Pod parolom Muzika i Mir skupilo se pola milijuna mladih dajući potporu pacifizmu i toleranciji s težnjom zaustavljanja vijetnamskog i koreanskog rata u kojima su ginuli nedužni mladi Amerikanci u interesu nevidljivog kapitala.

Stvaralačka atmosfera u Dumančićevom ateljeu u Zagrebu

Jedna od središnjih instalacija također će biti povezana s evociranjem proteklih dana, a posebice dana djetinjstva. Autor, akademski kipar Hrvoje Dumančić, tako će u osobnu kartu svoje bogate umjetničke karijere upisati i Čakovec. Između ostalog izlagao je na tridesetak skupnih i 15 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Osnovni motivi njegovih umjetničkih radova su konji. Na pozivnicu za Zrinski Art Festival odmah je pozitivno kliknuo.

– Damir Klaić je u suradnji s profesoricom povijesti umjetnosti i likovnom kritičarkom Brankom Hlevnjak došao do mene u moj atelje i predložili su mi ideju za sudjelovanjem na Zrinski Art Festivalu s jednom ambijentalnom skulpturalnom instalacijom. Kad su mi prenijeli priču, odmah mi se učinila zanimljiva i trenutno sam dobio ideju koja skulptura bi bila dobra za Čakovec. Za koji tjedan ćemo vidjeti ovdje na vašem trgu što je to i kako će se uklopiti u vašu gradsku vizuru.

Kipar Dumančić došao je u Čakovec pozicionirati svoju festivalsku skulpturu

* Došli ste u Čakovec isplanirati postav svoje skulpture?

– Vidio sam fotografije ove secesijske zgrade i Doma sindikata uz koju planiramo instalaciju. Uživo mi zgrada izgleda još ljepša. Drago mi je što će moja skulptura Zaboravljene emocije biti upravo uz nju. U Čakovcu sam davno izlagao na jednoj zajedničkoj izložbi, stoga me ovaj projekt još više raduje.

Autor stalnog postava Muzeja Sinjske alke

Hrvatska likovna publika, ali i šira javnost ime kipara Hrvoja Dumančića najčešće povezuje uz Muzej Sinjske alke gdje je autor stalnog postava. To su 24 skulpture i 10 konjskih figura u prirodnoj veličini te 14 ljudskih portreta. Dumančić ove godine bilježi lijepu profesionalnu obljetnicu:

– Ove godine bilježim dvadeset godina svog rada nakon što sam diplomirao 1998. godine. 1999. godine sam počeo aktivno izlagati i raditi. Drago mi je da sam se upravo u toj godišnjici našao i u Čakovcu. Radim u Zagrebu u svom ateljeu. Izlažem svugdje u svijetu, zastupaju me mnoge strane galerije. U današnje vrijeme je najčešće pitanje može li se živjeti od umjetnosti. Teško je, ali u principu s puno energije puno toga se može.

Više o instalaciji koja stiže u centar Čakovca donosimo i u tiskanom izdanju Međimurskih novina od petka 23. kolovoza.

Damir Klaić  promovira i prigodnu festivalsku majcu

Umjetnički direktor Zrinski Art Festivala Damir Klaić Ključ prokomentirao je i druge aktualnosti završnih priprema Festivala:

– Pripreme su krenule žestoko. Nećemo još sve otkrivati. Bit ćemo tajnoviti i posjetiteljima ćemo postepeno otkrivati što smo sve spremili za ovu godinu.

 

foto: rr, privatna arhiva Hrvoje Dumančić, Petra Gospodnetić

Jesu li sve dobro izmjerili vidjet će se uskoro. Festival počinje u petak 6. rujna
Kipar Dumančić u svom stvaralaštvu popularizira umjetničko viđnje teme konja

 

Ostavi komentar