ZRINSKI ART FESTIVAL 2019: Dunja Franjić poziva na performans – Nek te vreme vzeme…

Dunja Franjić_Zrinski Art Festival (4)_resize
Dunjinu instalaciju potražite u izložbenom salonu Muzeja Međimurja

Čakovčanka Dunja Franjić profesionalno se niz godina bavi uređenjem interijera, a nedavno se hrabro i s puno pozitive upustila u poduzetničke vode osnivanjem vlastite tvrtke 5TEMA. Sve češće je i sudionica brojnih humanitarnih i drugih atletskih utrka, polumaratona, kros liga i dr. Svojedobno je bila agilna članica Škole animiranog filma…Niz zanimljivosti iz svestranog Dunjinog života mogao bi se nastaviti, ali ovog puta ćemo stati na činjenici da je jedan od autora izlagača na Zrinski Art festivalu 2019.

unja Franjić_Zrinski Art Festival (6)_resize
Autorica želi vidjeti što će se dogodit is platnom i kaučom za vrijeme i nakon festivala

Prvi put aktivno sudjeluje kao autor, a pozornost je izazvala još i prije samog početka festivala zanimljivim pristupom i osmišljavanjem njezinog umjetničkog performansa. A sve je, kako nam je kazala, krenulo od jednog starog kauča koji je jednostavno tražio svoj novi životni put.

– Doma sam pri uređenju svog novog poslovnog prostora naišla na klasičan starinski kauč koji me vratio u neko doba kad su emocije bile dosta ograničene i kad su razmišljanja bila prilično kruta. Taj kauč je trebalo oživjeti. To me asociralo na doba hippy ere koja je razveselila, pokrenula i promijenila svijet, ujedinila ljude. Pomislila sam kako bi bio odličan za ovogodišnji Zrinski Art festival i prijavila sam se, otkriva nam svoju ideju vodilju autorica Dunja.

Mirjana D.H. Smolić _Zrinski Art Festival (1)_resize
Među prvim autorima izlagačima svoj trag je na platnu ostavila akademska kiparica Mirjana D.H. Smolić

Osmislila je performans u koji osim sebe uključuje i druge autore izlagače, posjetitelje festivala, medije…:

– Prostor koji oblikujem na Zrinski Art festivalu je mali performans u koji uključujem emocije, ne samo svoje nego i drugih. Krećem  od kauča koji asocira na staro doba. Prekrivam ga bijelim platnom. To je kao neki simbol buđenja svijesti. Ta bijela plahta i bijelo platno s vremenom otvaram drugim ljudima, za druge dojmove i misli.Tako će i ovo platno biti dostupno svim ljudima, da dođu, da ga oslikaju i ostave trag u današnjem vremenu.

Podsjetimo, tek nešto prije nego što se dogodio Woodstock čovjek je stupio na Mjesec i ostavio trag. Na samom Woodstock festivalu su ljudi hodali po blatu, njih pola milijuna. Ostavili su svoj trag tako da ga i mi danas nakon pedeset godina spominjemo, inspirirani smo njime svatko na svoj način. Stoga sam odlučila da i mi u ovom našem muzeju ostavimo svoj trag. Želim vidjeti što će dogoditi s tim platnom. I kad će biti oslikano i popunjeno, pokazat će se da li će ono potrgati, ostati bezlično, hoćemo li ga se samo sjećati u nekim starim statusima Facebooka ili ćemo ga oživjeti, oslikati, tako da bude privlačno, pe ćemo ga objesiti negdje na zid i prihvatiti svi zajedno. Platno je jedno, a povijest se ne briše i ne ponavlja.

Dunja Franjić_Zrinski Art Festival (5)_resize
Posjetitelji slobodno mogu uzeti boje u ruke i oslikati platno svojim emocijama

Platno će biti dostupno svima kao u jednoj hippy eri. Kraj platna i kauča su boje, flomasteri, sprejevi u boji. Svi ste pozvani svoje emocija pretočiti na platno sjećanja koje će postati platno aktualnog života.

Autorica je svoju umjetničku instalaciju nazvala Drifting (in time) … ili u prijevodu kao splavarenje vremenom, nek te vrijeme nosi – nek te vreme vzeme.

foto: rr, privatna arhiva Dunja Franjić

Dunja Franjić_Zrinski Art Festival (2)_resize
Zov crtanja izmamio je i risariju autorice teksta

Ostavi komentar