ZRINSKI ART FESTIVAL 2018: U Perivoj Zrinski stižu brodovi engleske škole King Alfred School

Zrinski ART festival 2018
Umjetnički direktor festivala Damir Klaić Ključ te koautori festivala Nikolina Mekovec i Bojan Miljančić

Pozicioniranje izbora za Miss Hrvatske 2018. u Čakovec i atrij Starog grada neočekivano i gotovo pred samu finalizaciju dogovorenih postava eksponata katapultirala je umjetnike iz izlagačkih prostora atrija i izložbenog salona Muzeja Međimurja.

Unatoč tome organizatori Zrinski ART festivala pokazuju umješnost u iznalaženju novih izlagačkih prostora. Žilavi su, “živi” i prilagodljivi, poput umjetnosti same. Što su i kako pripremili za ovoljetno izdanje saznali smo u razgovoru s direktorom i autorom koncepcije festivala Damirom Klaićem te koautorima Nikolinom Mekovec i Bojanom Miljančićem.

Ovog ljeta umjesto umjetnika u atriju bit će neočekivani izbor misica. Umjetnike to nije pokolebalo. S ponosom i vješto pronašli su nove izlagačke mogućnosti

– ZAF je od prvog dana zamišljen kao velika instalacija u čakovečkom Starom gradu. Kako su ovog ljeta započeli radovi na fortifikaciji te zbog neočekivanog “udomljavanja” i organizacije izbora za Miss Hrvatske u atriju Starog grada uz izravan prijenos na HRT-u u subotu 1. rujna dovedeni smo u situaciju problema izlagačkog prostora te nedostatka dostatnog izvora električne struje za umjetničke instalacije. – pojadao nam se autor idejne koncepcije i umjetnički direktor festivala Damir Klaić Ključ. Time je i sama tehnička organizacija ovogodišnjeg Zrinski ART festivala postala živi performans. A umjetnici su u tome pravi umjetnici, pa se festival neplanski širi u širi prsten Starog grada. Kao izlagački prostor koristit će se zapadni bedem na kojem će biti glavni naglasak i samo otvorenje festivala, potom “jezero”, u zgradu Scheier gdje će biti likovni postav i koncertni dio programa te vjerojatno u prostore Doma sindikata. Uz Klaića dio festivalskih umjetničkih atrakcija otkrili su nam i koautori Nikolina Mekovec te Bojan Miljančić. Čakovečku urbanu publiku i goste očekuje niz suvremenih umjetničkih disciplina.

Zrinski ART festival 2018
Otvorenje Zrinski ART Festivala bit će na zapadnom bedemu Starog grada

Teutin performans “Jecajuća dolina” i brodovi iz Engleske

Nikolina Mekovec, koautorica festivala, koreografkinja i voditeljica Studija suvremenog plesa Teuta, pripremila je ponovo originalni plesni performans.

– Naš ples uvijek vežemo uz neku instalaciju. Prve godine imali smo jezero i labudove, prošle godine konja iz Slovenije, a sad imamo osobite brodove. Takvih ima samo šest u cijelom svijetu. Od toga dva stižu u Čakovec. Posjeduje ih škola King Alfred School. Rađeni su po engleskim kriterijima za obuku učenika. Brodovi su u Puli i stižu u Čakovec. Naš plesni performans zove se “Jecajuća dolina”, a izvesti će ga četrdeset plesača Teute. Tekst glavne poruke ovogodišnjeg ZAF-a napisala je Doroteja Koščak. On prenosi ideju kako su mora ljubavi i davanja nestala pa brodovi više nemaju kuda ploviti. Isušila su i ostala je sol, a brodovi dolaze u jecajuću dolinu. U njoj čekaju da se ljudi isplaču i izbace sve svoje ožiljke prošlosti kako bi nastala nova mora ljubavi kojim će brodovi moći ponovo otploviti dalje. Pozivamo sve ljude da podrže ART. Mi želimo biti poticaj da brodovi odu dalje. Osim tog plesnog performansa, imat ćemo i posebnu točku koju će plesati Čakovčani, Vilim Poljanec, student suvremenog plesa, Vid Vugrinec, student baleta te Doroteja Koščak.

Instalacija Čovjek biljka 10×4 metra

Osobitost ovog festivala je i to što umjetnici većinom svoja djela pripremaju isključivo za ART. Radovi se prijavljuju samostalno ili u tandemu, kazao je Klaić, te nastavio:

– Primjerice, Bober Kunst su dvojica umjetnika, Robert Jurak i Nedim Hadzi Ahmetovic Mafa. Određena djela povezuju umjetnike i države, npr. SAD i Hrvatsku. Matija Filo radi instalaciju u parkovnom paviljonu koji svi Čakovčani znaju kao “Honolulu”. Čakovčanka Helena Klakočar donosi instalaciju Čovjek biljka dimenzije 10×4 metra. Arpad Slancik iz Subotice koji je sudjelovao na festivalima u Berlinu, Amsterdamu, New Yorku, Sloveniji gostuje s devet skulptura. Imat ćemo i konja u središtu grada. Festival će pratiti i Branka Hlevnjak, likovna kritičarka koja će i otovriti izložbu ZAF-a. Bit će sve to – neopisivo!

“Obradovic – Tixier Duo”

Koautor festivala Bojan Miljančić iz koncertnog dijela festivala najavljuje glazbenu atrakciju:

– “Obradovic – Tixier Duo” je novoosnovani duo francuskog pianista David Tixiera i hrvatske bubnjarke Lade Obradovic. Ovaj duo kombinira  akustični zvuk s elektronikom, tekstom, poliritmima, intrigama i nemali broj lupova ispremješan sofisticiranim harmonijama. U nizu prestižnih svjetskih natjecanja ove godine pobjeđuju i osvajaju nagrade. Ugostit ćemo ih u petak 31. kolovoza u dvorani Zrinski zgrade Scheier u 20:30.

Zrinski ART festival 2018“Kušnuli” smo vrata atrija, ali…

– Žao nam je što smo od tri festivala dvaput poljubili vrata atrija. Jedne se godine organiziralo vjenčanje, a sada imamo izbor za Miss Hrvatske. Molimo da se to sljedećih godina ne ponavlja. Muzej Međimurja ima statusnu galeriju i ona je bitna u konceptu festivala. Umjetnici, akademski slikari i kipari trebaju izlagati u takvim prostorima. Želja nam je da Međimurska županija i Grad Čakovec ozbiljnu shvate ovu našu priču koja se diže iz ničega i koja samo može biti ponos grada, a to će godine pokazati – poručili su organizatori festivala.

 Predstavlja se 35 autora iz 7 država

Autori koji sudjeluju na Zrinski Art festivalu 2018. jesu: Arpad Slancik (SRB), Beno Artnak (SLO), Bojan Miljančić (CRO), Boris Lisjak (CRO), Damir Klaić-Ključ (CRO), David Tixier (FRA), Dj Kontra (CRO), Dušan Vugrinec Vugi (CRO), Edo Skender (UK), Ela Vujnović (CRO), Ena Bajuk Hampamer (CRO), Fadil Abdulov Fafa (MK), Filip Šovagović (CRO), Helena Klakočar (CRO), Ivana Mrčela (CRO), Kristina Pongrac (CRO), Krunoslav Večenaj (CRO), Lada Obradović (CRO), Linda Golik Horvat (CRO), Lucija Berdin (CRO), Manuela Drk (CRO), Matija Bajc (CRO), Matija Filo (CRO), Megan Skender (UK), Michael Branthwaite (SAD), Nedim Hadzi Ahmetovic Mafa (SRB), Nenad Opačić (CRO), Nikolina Mekovec (CRO) i Studio suvremenog plesa “Teuta”, Petar Ujević (CRO), Robert Jurak (SLO), Rusa Trajkova (CRO), Sandra Požun (SLO), Smiljana Šafarić (CRO), Vid Vugrinec (CRO) i Vilim Poljanec (CRO).

Organizatori, pokrovitelji i suorganizatori festivala su Muzej Međimurja Čakovec, Međimurska županija, Grad Čakovec, HDLUM (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja), Bats-Art, Briljant i obitelj Mekovec i prvi put Turistička zajednica Međimurske županije. Videonajave festivala pratite na www.facebook.com/zrinskiartfestival/. ZAF se održava od 30. kolovoza do 2. rujna 2018. godine.

Uz Zrinski ART Festival u Čakovcu se održava i 3FF festival. Pogledajte najavu OVDJE.

Foto: Zlatko Vrzan, rr

Zrinski ART festival (13)
Autori prve instalirane skulpture ovogodišnjeg ZAF-a su Robert Jurak & Nedim Hadzi Ahmetovic Mafa

 

Ostavi komentar