Zmaj ispod Staroga grada postoji! Od sad i u romanu autora Krunoslava Mikulana

Krunoslav Mikulan
Roman „Zmaj ispod Staroga grada” prvo je djelo koje je autor Krunoslav Mikulan napisao za djecu

Brojne generacije Čakovčana odrastale su uz legendu o Pozoju, zmaju koji spava ispod čakovečkoga Staroga grada. Često su, a posebice u vrijeme ljetnih školskih praznika male družine učenika i pustolova kretale u istraživanje tajnih tunela čakovečkog dvorca očekujući sresti i pronaći zmaja.

Temeljem takvih zgoda te mitova i legendi Čakovčanin Krunoslav Mikulan napisao je roman za djecu „Zmaj ispod Staroga grada”, koji će rado čitati i odrasli. U jednom dahu pročitale su ga i Maša Hrustek Sobočan i Petrana Sabolek koje su o romanu i autoru govorile na predstavljanju djela u Muzejskom informativnom centru. Domaćini programa bili su Muzej Međimurja i Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec koju je predstavljala Helena Andrašec.

Roman je tiskan u Nakladi Ljevak 2019. godine i donosi pustolovnu priču o četvero djece, koja otkrivaju tajni prolaz koji vodi u podzemlje dvorca te pronalaze golemi kostur dug nekoliko stotina metara i jedno jaje u kojem se, nadaju se, nalazi mali zmaj. Već iz kratkih interpretacija dijelova knjige u izvedbi spisateljice Sabolek i autora Mikulana iščitava se duh romana. Pisan je pitko, duhovito i rječnikom današnjih generacija. A kako je kazala ravnateljica Muzeja: – Odličan je temelj za pustolovni film, jer je djelo pisano u maniri Harry Pottera.

Draž tematike prepoznali su i čakovečki osnovnoškolci koji su sudjelovali predstavljanju knjige i predložili da roman “Zmaj ispod Staroga grada” jednog dana zaživi i kao virtualna, računalna i mobitel igrica, strip, film, ali i plesna predstava što je predložila voditeljica Vivone Karmen Kovačević Jambor. Za početak, preporučujemo svima pročitati knjigu koju krasi živopisna ilustracija autorice Petre Brnardić.

Krunoslav Mikulan predaje jezične i književne kolegije na Učiteljskom fakultetu, u Zagrebu i na Odsjeku Čakovec. Samostalno ili u suautorstvu objavio je niz znanstvenih i publicističkih radova s područja teorije književnosti, lingvistike, metodike nastave stranih jezika, hrvatske povijesti te numizmatike, autor je četrdesetak članaka u znanstvenim i stručnim publikacijama te niz članaka u časopisima i novinama. Od književnih radova objavio je jedan roman (Oklada u Titanicu, Insula, 2006.), jednu novelu (Čovjek koji je kasnio na sprovode, AKO, 2005.) te nekoliko humoreski i putopisa. Roman „Zmaj ispod Staroga grada” prvo mu je djelo pisano za djecu.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar