Veleposlanik UK Velike Britanije i Sjeverne Irske obišao spomen-grafit Davidu Bowieu u Čakovcu

Daniel Hampamer i Andrew Dalgleish
Daniel Hampamer i Andrew Dalgleish

Andrew Dalgleish,veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu u današnjoj posjeti Međimurskoj županiji obišao je između ostalog i spomen-grafit Davidu Bowieu u Čakovcu. U razgovoru s čelnicima naše županije u Gradskoj kavani Čakovec saznao je kako se na bočnom pročelju zgrade u Strossmayerovoj 9 nalazi grafit “David Bowie was here 05. 09. 1990.”, pa je poželio obići i taj dio grada. Kraj grafita fotografirao se s autorom i inicijatorom tog projekta, Čakovčaninom Danielom Hampamerom Kigom.

veleposlanik Andrew Dalgleish
veleposlanik Andrew Dalgleish

Podsjetimo se, zašto je upravo na ovoj zgradi osvanuo 2016. godine osvanuo spomen-zid Davidu Bowieu. Naime kako nam je kod grafitiranje kazao Hampamer:

– Rock ‘n’ roll ima posebno mjesto u povijesti Čakovca, i to ponajviše zbog Tonija Sabola, rođenog Čakovčana, koji je veći dio svog života proveo kao organizator koncerata na području bivše države, pa i šire. Upravo je Tony 1990. organizirao prvo gostovanje megazvijezde Davida Bowiea u Zagrebu, i to 5. rujna na stadionu Maksimir. Tom prilikom Bowie je na putu iz Budimpešte u Zagreb kratko boravio u Čakovcu, gdje je zajedno s pratećom ekipom svratio na ručak u nekadašnji popularni kineski restoran Cheng Du u Strossmayerovoj ulici u Čakovcu. U spomen na taj događaj i na velikog umjetnika predložio sam Gradu Čakovcu izradu velikog murala/grafita. Uvod u tu priču, koja bi mogla postati i značajnom turističkom mekom našega grada, odrađen je manji grafit koji je napravio Željko Medved iz Čakovca.

 

Ostavi komentar