Večeras u izložbenom salonu MMČ otvorenje izložbe „Ispod površine” akademskog slikara Željka Mucka

naslovnica Željko Mucko Ispod površine

Izložba akademskog slikara Željka Mucka organizirana je u sklopu 9. umjetničke kolonije Štrigova 2019., a predgovor za katalog napisala je povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner, koja će o slikarovu djelu govoriti i na otvorenju u Izložbenom salonu MMČ-a.

Kao i na dosadašnjim kolonijama izložba umjetnikovih radova bit će istodobno postavljena na još dvije lokacije u Štrigovi. Izložba Muckovih slika religiozne tematike biti će otvorena u Crkvi Sv. Jeronima u subotu 6. srpnja u 18:30 , dok se u nedjelju 7. srpnja u 18 sati otvara izložba njegovih radova na papiru u Državnom arhivu za Međimurje. Otvorenje izložbe u izložbenom salonu Muzeja Međimurja je večeras (četvrtak 4. srpnja) u 18 sati.

Željko Mucko (Koprivnica, 1959.) završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1978. na odsjeku slikarstva (profesori J. Biffel, F. Dolenec, D. Žabčić). Zatim je godinu dana studirao na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, adiplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1984. u klasi prof. Raoula Goldonija. Od 1990. ima status samostalnog umjetnika. Kao stipendist austrijske Vlade 1994. boravi u Salzburgu na Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst u klasi Nancy Spero i Leona Goluba. Priredio je više od 70 samostalnih te sudjelovao na stotinjak skupnih izložaba i likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvuČlan je grupe Contra od 2009.

S kolegama Romanom Baričevićem i Vlatkom Vincekom 2012. osnovao je udruguAtelieri Koprivnica. Dobitnik je priznanja Zlatna slikarska paleta na Međunarodnoj likovnoj koloniji Sava 2012. u Brčko distriktu (BiH) te prve nagrade na VI. trijenalu Pasionska baština 2015. u Zagrebu. O njegovu djelu monografije su objavili Marijan Špoljar 2006. i Krunoslav Kamenov 2015. Slikar živi i stvara u Koprivnici.

Za Izložbeni salon Muzeja Međimurja u Čakovcu, likovna kritičarka D.Horvat Weitner odabrala je dvanaest Muckovih slika većeg formata u tehnici ulja na platnu, nastalih u razdoblju od 1994. do 2019. godine.

Ostavi komentar