Varaždinske barokne večeri u Prelogu – odličan nastup mađarskih virtuoza

Varaždinske barokne večeri Prelog

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike.

Festival “Varaždinske barokne večeri” organiziraju se od 1968. godine u Varaždinu, kao ideja o objedinjenju bogate tradicije, povijesti, kulture, glazbe i povodom proslave 140. godina Muzičke škole Varaždin. Godine 1971. održan je prvi trodnevni festival, u to vrijeme jedan od rijetkih specijaliziran za tu vrstu glazbe u Europi. Varaždinske barokne večeri iz godine u godinu dovodeći i izvodeći poznate europske autore, glazbenike i ansamble, razvijale su svijest o očuvanju baštine baroka te poticanju i istraživanju barokne glazbene i opće kulturne baštine.

Ove je godine u Prelogu, u nedjelju 1. listopada, gostovao ansambl „Musica Profana“. Ovaj je ansambl stigao iz ovogodišnje zemlje partner Varaždinskih baroknih večeri, Mađarske. Svi posjetitelji crkve sv. Jakoba uživali su u sjajnom nastupu mađarskih virtuoza. Među posjetiteljima bili su i saborski zastupnik Darko Horvat, zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, direktor Koncertnog ureda Varaždin Rajmond Rojnik, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

Musica Profana je osnovana 1987. godine. Ansambl izvodi glazbu nastalu u razdoblju između 16. i 18. stoljeća na autentičnim instrumentima. Članovi ansambla usavršili su svoje glazbeno umijeće na tečajevima međunarodno poznatih stručnjaka. Nastupali su s vodećim mađarskim i stranim ansamblima i solistima u raznim produkcijama i na festivalima (Tage Alter Musik u Herneu, na Festivalu Saint Donat Bach, Tour, na Festivalu rane glazbe u Innsbrucku, u Radovljici, u Csíkszeredi, Miercurea Ciuc i u Varšavskoj operi, između ostalog). Ansambl redovito nastupa na koncertima u Mađarskoj i inozemstvu i njegovi članovi drže ljetne majstorske tečajeve. U Prelogu su izveli program po nazivom „Gustate&Videte“, a radilo se o srednjeeuropskoj vokalnoj i instrumentalnoj glazbi 17. stoljeća.

Izvor: Grad Prelog

Ostavi komentar