U Muzeju Međimurja prikazani filmovi o nematerijalnoj baštini Međimurja

filmovi nematerijalna bastina Medjimurja (8)_resize
Program je održan u Muzejsko informativnom centru

Nacionalna manifestacija Dani europske baštine 2018. ove godine održava se u okviru  Europske godine kulturne baštine 2018. pod zajedničkom temom “Umjetnost dijeljenja“. Program se organizira i izvodi u organizaciji Ministarstva kulture RH te je ove godine posebno bogat jer se tijekom cijele godine obilježava Europska godina kulturne baštine. U Muzeju Međimurja Čakovec Dane baštine ove jeseni obilježavaju s tri događaja.

Prvi je bio otkrivanje spomen-ploče na potočnom pralu u Gardinovcu. Danas u prijepodnevnim satima uslijedila je prezentacija filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja u Muzejsko-informativnom centru. Prikazani su filmovi “Umijeće vađenja zlata – zlatarenje u Međimurju”, “Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije” i “Umijeće izrade i sviranja cimbala“.

O kulturnoj baštini govorile su Janja Kovač kustosica Muzeja Međimurja i Vesna Pascuttini-Juraga iz Konzervatorskog ureda Varaždin. Nakon prikazivanja filmova posjetiteljima su ovu kulturnu baštinu uživo približiti i prezentirati nositelji umijeća.

Programi unutar Dana europske baštine 2018. nastavljaju se i večeras programom uz Dan židovske kulture i baštine. Domaćin je Židovska općina Čakovec, a program se održava u zgradi Scheier s početkom u 18 sati. Više o programu saznajte OVDJE.

foto: rr

Janja Kovač
Vesna Pascuttini-Juraga

Ostavi komentar