U Muzeju Međimurja otvorena izložba o događajima Mađarske revolucije 1956.

izlozba madjarska revolucija Dinko Sokcevic_resize
Autor izložbe prof. dr. Dinko Šokčević, hrvatski povjesničar i kroatist iz Mađarske

Nakon što je u knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec otvorena izložba “Kroz stoljeća lokalnog međimurskog tiska” čakovečka probrana publika koju interesira povijest u prilici je razgledati još jednu izložbu temeljenu na objavama tiska. Riječ je o izložbi pod nazivom Mađarska revolucija 1956. u svjetlu hrvatskoga tiska autora dr. sc. Dinka Šokčevića, povjesničara i zagovornika dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Mađarske.

Otvorena je u izložbenom salonu Muzeja Međimurja i organizirana u suradnji s Mađarskim institutom u Zagrebu. Dosad je gostovala u Zagrebu, Dubrovniku, Varaždinu, Trogiru, Rijeci i drugim hrvatskih gradovima.

izlozba madjarska revolucija (9)_resize

Govori o događajima koji su svega desetak godina nakon Drugog svjetskog rata potresli temelje Europe i anticipirali buduću sudbinu Istočnoga bloka na podijeljenom kontinentu. Riječ je o mađarskoj revoluciji 1956. godine i pokušaju rušenja omraženog komunističkog režima.

U Međimurju bila dva prihvatna centra za mađarske izbjeglice

Autor Dinko Šokčević o sadržaju izložbe je kazao:

– Istraživao sam medijski odjek događanja vezanih uz mađarsku revoluciju 1956. godine u tadašnjem hrvatskom tisku. Izdvojio sam dva dnevna lista Vjesnik i Narodne novine te hrvatski emigrantski tisak. Događaj je značajan jer je on na određen način označio početak pada komunizma a revolucija je bila spontana pobuna naroda i radnika koji su po njezinom gušenju najgore prošli. Nakon revolucije je 20 tisuća Mađara pobjeglo pred tenkovima SSSR-a u Jugoslaviju. Značajno je to što su dva prihvatna centra bila i ovdje u Međimurju. Većina Mađara je otišlo iz njih na zapad. Lokalne novine u to vrijeme nisu imale samostalnu uređivačku politiku već je sve išlo po partijskoj direktivi i prenosilo se ono što je bilo objavljeno u vodećim državnim listovima. U hrvatskoj provinciji je bilo ljudi koji su simpatizirali mađarsku revoluciju, a neki su zbog toga i bili zatvarani.

Otvorenje izložbe svojim je dolaskom uveličala i mađarska konzulica dr. Anna Erzsébet Szlanyinka, izaslanica mađarskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj. Izložbu je proglasila otvorenom ravnateljica Muzeja Maša Sobočan Hrustek. Izložbeni postav može se razgledati do 16. studenoga 2018.

foto: rr

izlozba madjarska revolucija (1)_resize

 

Ostavi komentar