U Muzeju Međimurja otvara se retrospektivna izložba Slobodana Benkovića Boča nekad učenicima omiljenog učitelja likovne kulture

Likovna publika i svi zainteresirani pozivaju se na otvorenje retrospektivne izložbe Slobodana Benkovića Boča, u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 4. listopada 2019., u izložbenom salonu Muzeja Međimurja s početkom u 19 sati. Izložbu otvaraju Maša Hrustek Sobočan, Ivan Pranjić, Karmen Farkaš i Emilija Kovač.

Ovaj osobit kulturni događaj zapravo je prvo predstavljanje autora u različitim fazama stvaralaštva četrnaest godina nakon prerane smrti. Zbog toga ova izložba ima memorijalni karakter, ona je svojevrsni hommage, počast i sjećanje na umjetnika, profesora i prijatelja, koji nas je zadužio svojom bogatom umjetničkom baštinom.

Slobodan Benković (1943. – 2005.) uspio je stvoriti veliki opus svojih djela a njegov originalan i prepoznatljiv stil, stavlja ga u sam vrh akademskih slikara sjeverozapadne hrvatske umjetnosti. Svakako treba zauzeti i svoje mjesto u suvremenom hrvatskom slikarstvu.

Ovom retrospektivom predstavlja se Benkovića kronološki u različitim fazama i tehnikama. Neka djela su već od prije poznata publici, no neka se pojavljuju prvi puta. Grafičar po struci, Benković voli crtu i liniju kojom naglašava crtež kao temelj svoje likovnosti, a zatim to sve ispunjava pigmentom koji je reduciran na nekoliko boja. Tehnike kojima se koristio bile su pastel-kreda-ugljen, akvarel, ulje i kombinirane tehnike. Težio je crtačkom perfekcionizmu i ekspresiji linije.

Izložba će se moći razgledati do 8. studenoga svaki dan od 7 do 15 sati te vikendom od 10 do 14 sati.

Ostavi komentar