U CZK Čakovec otvorena izložba lutaka i scenografije iz animiranog filma “Posljednji izazov” autora Božidara Trkulje

izložba lutaka Božidar Trkulja (33)_resize
Autor filma i čakovečke izložbe "Posljednji izazov" Božidar Trkulja

– Ova putujuća izložba u svakom gradu funkcionira drugačije: niti su prostori, ni posjetitelji, ni uvjeti, ni trajanje jednaki. Hladno rečeno – bila bi to definicija projekta, no s druge strane stoji jedan čovjek: animator, pjesnik, kritičar, novinar….Nije li to odraz i dinamike samog autora? Njegove lutke žive svoj postfilmični život u novoj dimenziji stakla, kubusa, zidova, probuđene pogledom nepoznatog posjetitelja, o autoru Božidaru Trkulja i izložbi “Posljednji izazov” govori Jasminka Bijelić Ljubić voditeljica Škole animiranog filma Čakovec koja i jest domaćin izložbe.

Elementi scenografije, maštovite lutke i drugi predmeti i fotodokumenata iz animiranog filma “Posljednji izazov” Božidara Trkulje predstavljeni su na izložbenom postavu u Centru za kulturu Čakovec. O autoru i njegovom dijelu govorila je likovna kritičarka Marta Horvat.

izložba lutaka Božidar Trkulja (46)_resize
Marta Horvat, Božidar Trkulja i Jasminka Bijelić Ljubić

Božidar Trkulja (1975), završio je Školu za tekstil, kožu i dizajn, a studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Od 1997. radi kao novinar, urednik i filmski kritičar u tiskanim medijima (Vjesnik, Forum, Lider, Zapis…), a potom i na Hrvatskoj televiziji (Animatik, Posebni dodatci). Član je Društva hrvatskih filmskih kritičara. Sudjelovao je u radu žirija (Festival igranog filma u Puli, Kratkofil plus, Supertoon…), te selekcijskim komisijama (Animafest, Dani hrvatskoga filma, VAFI). Autor je nagrađivanog lutkarskog stop-animacijskog filma Priča s početka vremena (2012).

Idejni je autor i scenarist stripa Akademija čuda (Modra lasta) te autor izložbi “Od stripa do animiranog filma” i “Lutka u hrvatskom animiranom filmu”. Piše scenarije za stripove i animirane filmove. Posljednji izazov mu je drugi film.

Izložba se može razgledati do 26. kolovoza.

Autor je sudjelovao tijekom proteklog tjedna i na 26. Internacionalnoj filmskoj radionici ŠAF-a, a dio ostvarenja radionice i godišnju produkciju Škole animiranog filma posjetitelji će moći vidjeti ove subote, 29. lipnja u dvorani Centra za kulturu Čakovec s početkom u 19 sati u sklopu ljetnog festivala Ljeto u gradu Zrinskih.

 

foto: rr

Ostavi komentar