Trojicu umjetnika amatera spojila ljubav prema rijeci Dravi

Novak_Petkovic_Bedekovic (22)_resize
Siniša Filip Novak, Vladimir Bedeković i Željko Petković

Čakovečku likovnu publiku ni visoke ljetne temperature nisu omele u namjeri da uveličaju otvorenje novog izložbenog postava u galerijskom prostoru zgrade Scheier. Jučer su na otvorenje došli i brojni prijatelji umjetnosti iz podravskog kraja. Izložba “Umjetnički tok i vizije emocija” donosi presjek radova slikara i kipara amatera Siniše Filipa Novaka iz Svetog Križa, Željka Petkovića iz Preloga i Vladimira Bedekovića iz Koprivnice.

Uz autore, prigodne riječi umjetnicima i posjetiteljima uputila je i Vesna Perišić-Kovač, savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Koprivničko-križevačke županije. Otvorenju izložbe nazočili su i Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca te Josip Grivec zamjenik župana Međimurske županije, a zamjenica župana Sandra Herman proglasila je izložbu otvorenom.

Autore je na suradnju potaklo dugogodišnje prijateljstvo, ljubav prema umjetnosti, ali i rijeci Dravi:

Slikar Vladimir Bedeković:Predstavio sam se većinom slikama na staklu. Počeo sam slikati kao dvanaestogodišnjak inspiriran slikama poznatim hrvatskim naivcima. Iako sam stomatolog svoju interes prema umjetnosti nikad nisam zanemario. Od rane mladosti inspiraciju sam pronalazio u predivnim krajolicima rodne Podravine koristeći u početku tradicionalne elemente naive koje sam kasnije uobličio u vlastiti stil. Kako sam dugi niz godina boravio u Africi u svojim djelima prikazuje i život tog kontinenta. Danas su moji radovi između realizma i surealizma.

Kipar Željko Petković: – Dugo godina radim u drvetu, najviše u kamenu, vinicitu i mramoru. Izložio sam presjek zadnjih četrnaest godina mog rada. Najpoznatije su skulpture izložene u Voći, špilja Vindija, betonske skulpture u vinicitu. Najpoznatije su mi skulpture ‘Neandertalac’ i “Žena čokot” koje su bile izložene u kiparskoj bazi “Tragom iskona” na slovenskoj-hrvatskoj granici. Moj cijeli životni opus pretežno je posvećen Dravi i ljubavi prema njoj. Sve, od ženskog akta, pa do drugih radova, sve je to u konačnici posvećeno toj meni dragoj rijeci. Primjerice, “Visibaba” kao jedno reprezentativno djelo u mramoru , rađena kao nagoviještanje proljeća i rađanja novog života, a opet te vjesnike proljeća susrećemo uz Dravu i to je taj kontekst ljubavi prema toj rijeci. Jedan dio mene je – Drava.

Kipar Siniša Filip Novak: – Dugo godina radim u terakoti. Bijela glina, …Lujo Bezeredi je moja inspiracija. Volim prirodne materijale, drvo, kamen, terakota i željezo. Predstavio sam se između ostalog i temama “Zlato mamino” i “Majka i dijete”. Veseli me ova suradnja nas trojice prijatelja. Nas trojica smo povezali županije pokraj Drave. Petković i ja smo lijeva obala, Bedeković je desna. Vjerujem da će publika do 20. kolovoza uživati u jednom projektu koji povezuje Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju.

Izložba će biti dostupna za razgled do 20. kolovoza.

foto: rr

Novak_Petkovic_Bedekovic (38)_resize

Novak_Petkovic_Bedekovic (15)_resize

Novak_Petkovic_Bedekovic (20)

Ostavi komentar