Putujuća izložba o pograničnim gradovima Hrvatske i Slovenije stigla u Čakovec

izlozba Drzavni arhiv Međimurje
O izložbenom postavu govorili su Jurica Cesar, Jasna Požgan i Borut Batagelj. U ime domaćina sve je pozdravila Maša Hrustek Sobočan

Povodom deset godina od osnivanja Državnog arhiva za Međimurje u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba “Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici“.

– Tijekom cijele godine organizirat ćemo programe vezane uz desetu obljetnicu DAM-a. Ova izložba je prvi program tog jubileja. Izložba je rezultat dugogodišnje uspješne suradnje arhivista dviju država, Hrvatske i Slovenije. Riječ je u Mariboru, Ptuju, Celju, Varaždinu, Zagrebu i našem, međimurskom iz Štrigove.  Njome je ispripovijedana priča i povijest pograničnih gradova i trgovišta (Samobor, Vinica, Krapina, Čakovec, Štrigova, Ljutomer, Središče ob Dravi, Ormož, Brežice, Podčetrtek i Rogatec) kao i povijest šest gradova u kojima su danas sjedišta arhiva (Štrigova, Varaždin, Zagreb, Ptuj, Maribor i Celje). U većini tih mjesta je i gostovala, a bila je predstavljena i u Sarajevu na Baščaršiji.‘ kazao je na otvorenju izložbe, Jurica Cesar, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje.

izlozba Drzavni arhiv Međimurje
Grafičko oblikovanje izložbe potpisuje Damir Klaić Ključ

Autori izložbe i kataloga su dr. Borut Batagelj, Jurica Cesar, Mojca Horvat, Damir Hrelja, Branka Molnar, Jasna Požgan, Ana Tuk, dr. Dejan Zadravec i dr. dr. Aleksander Žižek.

Izložbu je proglasio otvorenom dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskog arhiva Celje.

foto: rr

izlozba Državni arhiv Međimurje

Izložba je dostupna za razgled do 24. veljače u radno vrijeme Muzeja Međimurje Čakovec

 

izlozba Državni arhiv Međimurje
U Izložbenom salonu okupio se zavidan broj poklonika povijesti
Svečani program otvorenja izložbe upotpunjen je međimurskim melosom

Ostavi komentar