PRELOG: U Muzeju Croata insulanus otvorena izložba fotografija „Usputna Amerika” autora Siniše Goluba

izložba usputna Amerika (4)_resize
Siniša Golub izložbom je predstavio sveukupno 26 fotografija sa svojih američkih putovanja a koje javnost dosad nije imala priliku vidjeti

Sljedećih mjeseca dana u multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga može se razgledati izložba fotografija „Usputna Amerika” autora Siniše Goluba. Otvorena je ove srijede uz prigodno putopisno predavanje.

Izloženo je dvadeset i šest fotografija snimljenih u maniri ulične fotografije. One donose fotografskim okom zabilježene trenutke i situacije koji su nastali bez namještanja kadra i imaju dokumentaristički prikaz američkog života, ljubavi prema bližnjima, životinjama, prirodi, putovanju i umjetnosti.

izložba usputna Amerika (34)_resize
Iva Kožnjak

Izložbu je otvorila ravnateljica i kustosica Muzeja Croata insulanus Iva Kožnjak. Autor fotografija Siniša Golub je magistar primarnog obrazovanja (učitelj) i magistar znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode. Radi u hrvatskom sustavu zaštite prirode, a osobna strast su mu putovanja u područja divljine i u nacionalne parkove SAD-a. Objavio je desetak knjiga zavičajne tematike te sudjelovao na brojnim izložbama kao fotograf. Njegova putopisna knjiga Nagovor na odvažnost nagrađena je nagradom „Dijana Klarić” i mogla se nabaviti na predavanju. Član je Fotokluba Čakovec, Planinarskog kluba Extrem Čakovec i suradnik američke Zaklade Aldo Leopold.


Kako su nastale fotografije „Usputne Amerike” govori: – Uglavnom bilježim prirodu i divljinu, američke nacionalne parkove i divlja bića koja poznajemo iz enciklopedija i televizijskih dokumentaraca. Ipak, Amerika je velika, između dva parka treba prevaliti i stotine cestovnih milja. Grabeći milje po cesti, bilježim usputnu Ameriku. Tako na svakom putovanju nastaju stotine usputnih fotografija. Tako je nastala i ova kolekcija usputnih fotografija, sparenih po nazivu; neki fotografski parovi snimljeni su na istom lokalitetu, neki pak na sasvim različitim krajevima SAD-a. Sve ih povezuje ta usputnost; sve su to letimični putopisni svjetlopisi koji tek pri pregledavanju snimljenog materijala nakon putovanja otkrivaju svoju slojevitu dubinu i životne priče, ljudske ili životinjske.

foto: rr

Ostavi komentar