Predstavljen Međimurcima omiljen godišnjak Hrvatski kajkavski kolendar 2021.

Anita Novak
Anita Novak, glavna urednica Hrvatskog kajkavskog kolendara 2021.

Iako je 2020. godina donijela neizvjesnost, nesigurnosti i uskovitlala svakodnevicu težnja za čuvanjem tradicije i njegovanjem kajkavske riječi iznjedrila je još jedno izdanje Hrvatskog kajkavskog kolendara, kazala je urednica djela Anita Novak na predstavljanu ovog djela u svom dvadeset i devetom izdanju.

Hrvatski kajkavski kolendar 2021.
Ivan Pranjić, Anita Novak i Tomo Blažeka

Hrvatski kajkavski kolendar 2021. predstavljen je u srijedu 25. studenog u dvorani Matice hrvatske ogranak u Čakovcu ovog puta samo za medije zbog aktualnih propisanih epidemioloških mjera. Iako predstavljanju nisu kao do sada nazočili brojni suradnici koji godinama daju nemjerljiv obol očuvanju identiteta, običaja i kajkavštine njihovi su rukopisi i vrijedno štivo ukoričeni ponovo gotovo na petsto stranica.

Na predstavljanju Kolendara župan Matija Posavec naglasio je vrijednost ovog izdanja koje i u ovim nestandardnim uvjetima doprinosi promicanju zavičajnog književnog stvaralaštva.

Hrvatski kajkavski kolendar 2021.
S članovima uredništva i župan Matija Posavec

Ovogodišnje izdanje posvećeno je dvjema temama. Prva je Petar Zrinski, veliki hrvatski borac protiv Osmanlija, vojskovođa, mučenik i pjesnik. Druga je tema osamdeset pet godina Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Kolendar donosi prikaze obljetnica kao što su sto godina Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, jednako toliko od osnutka Međimurskog sportskog kluba i dvadesetu obljetnicu Zrinske garde Čakovec. O recentnim negativnim ekološkim trendovima u području Globetke, na tromeđi Šenkovec – Čakovec – Nedelišće, piše Mihaela Mesarić. Predsjednik čakovečkog ogranka Matice Ivan Pranjić posvetio je tekst u spomen ove godine preminulom profesoru Franji Martinezu. U Kolendaru slijede gospodarske teme, događaji, prikazi i druge stalne rubrike. Zadnji dio godišnjaka posvećen je beletristici i radovima učenika osnovnih i srednjih škola koji su na Književnom natječaju Ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu osvojili prve tri nagrade.

Uz urednicu Anitu Novak, o novom izdanju Međimurcima omiljenog godišnjaka govorio je Ivan Pranjić, predsjednik čakovečkog Ogranka i Tomo Blažeka, pomoćnik urednice. Kolendar je tiskan u 2000 primjeraka, a po cijeni od 70 kuna može se nabaviti u sjedištu Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Hrvatski kajkavski kolendar 2021.
Novo izdanje popularnog godišnjaka donosi štivo na gotovo petsto stranica

foto :rr

Ostavi komentar