Predstavljen Hrvatski kajkavski kolendar 2020. i prigodni promo CD Međimurje tak mi fališ

Hrvatski kajkavski kolendar 2020. u svom dvadeset i osmom izdanju predstavljeno je danas u restoranu KTC Čakovec. Nakladnik Matica hrvatska ogranak u Čakovcu s ponosom ističe kako je ovogodišnja publikacija objavljena na gotovo petsto stranica a donosi i bonus plus promo CD “Međimurje tak mi fališ” benda Genadešus.

Kajkavski kolendar 2020 (13)_resize
Anita Novak urednica Hrvatskog kajkavskog kolendara 2020.

– Godišnjak je ove godine okupio tekstove ukupno 84 autora  raznolike tematike. Od prirodoslovnih, gospodarskih, kulturnih i povijesnih tema, uspomena i sjećanja, običaja  i dr. U prvom dijelu je ukupno 60 članaka, a objavljeno je još i 57 radova u beletrističkom bloku godišnjaka. Ovogodišnje izdanje posvećeno je istaknutom članu velikaške obitelji Zrinski – Nikoli VII. Zrinskom, hrvatskom banu, vojskovođi i pjesniku, poznatom i pod imenom Nikola Zrinski Čakovečki, kazala je urednica izdanja Anita Novak. 

Hrvatski kajkavski kolendar 2020
Tradicionalno zajedničko fotografiranje autora i suradnika

Na početku predstavljanja župan Matija Posavec naglasio je vrijednost Kolendara koji je vrijedan književni materijal jer doprinosi promicanju zavičajnog književnog stvaralaštva. Najavio je također kako će Međimurska županija sljedeće godina aktivnosti Matice poduprijeti u još izdašnijim novčanim sredstvima. U ime grada Čakovca autorima, gostima i članovima čakovečkog ogranka obratio se i zamjenik dogradonačelnika Zoran Vidović također ističući vrijednost ovog narodnog štiva koje na najbolji mogući način čuva našu kajkavštinu.

Uz urednicu Anitu Novak i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivana Pranjića o Kolendaru prigodne riječi uputili su još  Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, tajnik Matice hrvatske ogranka u Čakovcu Tomo Blažeka.

Umjetnički program obogatio je Genadešus izvodeći skladbe s promotivnog CD-a “Međimurje tak mi fališ”.

foto: rr

Ostavi komentar