Plesačica Iva Hlapčić: Odabir nečeg drugog bilo bi odustajanje od same sebe!

Čakovčanka Iva Hlapčić dobila stipendiju za plesno usavršavanje na Broadway Dance Centru u New Yorku, a svoje plesno putovanje započela je u Plesnom studiju Vivona gdje je vježbala do srednje škole!

Svoje obrazovanje nastavila je na fakultetu Farmacije, a plesala je u PS JazzElle. U prosincu 2016. godine francuski koreograf i plesač Brice Mousset, jedan od predavača u Broadway Dance Centre-u (BDC), održao je plesnu radionicu suvremenog plesa na kojoj je sudjelovala. Tražio je nekoga kome bi dodijelio parcijalnu stipendiju za internacionalni intenzivni program u BDC-u.

-Odabrao je nas desetak, porazgovarao s nama o našim planovima i plesnim ambicijama te obećao da će se javiti e-mailom osobi koju odabere. Uzevši u obzir svakog plesača koji mi je u tom trenutku ‘konkurirao’ bila sam počašćena što sam uopće ušla u uži izbor. Sjećam se da sam, pod uobičajenim prosinačkim pritiskom fakultetskih obaveza, stigla iz Zagreba u Čakovec za Božić i primila e-mail da sam baš ja odabrana! Tada sam bila izvan sebe, od šoka sam ostala bez teksta i u suzama, a kad su se dojmovi slegnuli, osjećala sam ponos i ostvarenje jedne velike pritajene želje, rekla je plesačica Iva Hlapčić.

U New York se zaputila sredinom svibnja i ostala do kraja kolovoza, a na koncu je primila diplomu za tromjesečni internacionalni intenzivni program.

Od prvog dana osjećala sam se kao doma, nešto je nevjerojatno posebno u tom gradu u kojem se osjećaš kao da za svakog ima posebno mjesto, generalno cijeli grad diše u ostvarivanju snova do kojih se dolazi izuzetnim radom. To je ono što sam najviše naučila – oduševio me pristup kojim možeš postići što god želiš ako ćeš apsolutno svaki trenutak iskoristiti. Nema mjesta negodovanju, nema mjesta stavu „Teško mi je“, „Ne mogu“, „Ne sviđa mi se“. Sretan si i počašćen što si okružen ljudima od kojih možeš učiti i koje istovremeno uči, poručuje Iva.

Plesni put je započela u 6. godinu, ali su se želje s vremenom mijenjale. Ipak, od 12. godine ples je prepoznala kao nešto osobno i intenzivno što živi još danas.

– Trenutno plešem u klubu Hip Hop House Marije Matković gdje pohađam satove suvremenog plesa i hip-hop stila, a u tijeku su pripreme za predstavu Komunikacija koja će se održati 13. i 14.1. u Zagrebu, rekla je Iva koja će nastupiti i na zimskoj produkciji Vivone.

Iva odrađuje stručno osposobljavanje u KBC Sestre milosrdnice te završava diplomski rad kojim će zaokružiti obrazovni dio života.

-Što se plesa tiče, dajem si prostora i vjerujem da će me život sam usmjeriti bez da pod pritiskom donosim velike odluke. Ono u što sam sigurna je da svoju svrhu postojanja pronalazim u tom segmentu umjetnosti, a mislim da bi odabir bilo čega drugog bilo odustajanje od sebe same, rekla je za kraj.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE