Ovog petka u Prelogu: Visokim jedrima na putovanju s Lidijinim platnima

Lidija Jelena Jurčec
Lidija Jelena Jurčec na jednoj od likovnih kolonija LUČ-a

Muzej ‘Croata insulanus’ Grada Preloga poziva na otvorenje izložbe ” “Nikad ispričana priča o jednom putovanju” autorice Lidije Jelene Jurčec u petak, 6. listopada s početkom u 18 sati.

Iva Kožnjak, v.d.ravnateljica Muzeja Croata inuslanus Grada Preloga u prigodnom letku izložbe o autoričinom djelu govori:

– Autorica nas svojim slikarskim putovanjem uvodi u šarolikost tema koje odabire. Okupira ju svijet oko nas, kao primjerice ciklus „Frajle“ iz kojeg je za ovu izložbu izabrala nekoliko djela, ali nam predstavlja i izvanjski svijet, nevidljiv našem oku poput anđela. Zanimljivo je da bez obzira na temu, u njenom apstraktnom izrazu ne vidimo detalje lica. Osjećaje slikarica prenosi bojom. Ne mari za portretizam već sve potrebno pronalazi u slikarskoj paleti. Veliki akcent stavlja na kolorit te cikluse slika kroji odabranim tonovima, tako na biblijskim motivima pronalazimo zemljane, oker i plave tonove, dok su anđeli ponajviše obojeni plavo i narančasto. Na putovanju s djelima iz njezina opusa, autorica nas je povela vrlo odrješito što nam pokazuje namazom boje i potezima kista. Platna ne pokrivaju samo blagi lazurni slojevi već čvrsti, pastuozni i reljefni. Kad se pogled skloni s figuralike, ostaju slova koja podsjećaju na pečate u putovnicama koji sadrže imena države, mjesta, datum i slično. Slova na slikama Lidije Jurčec ne govore o konkretnom mjestu gdje je putovala već su ona slučajna. U svojim djelima koristi kolaž, novine, karton kako bi dala poseban dojam neopterećenosti jednom temom i jednom slikarskom tehnikom. Na ovom putovanju zaplovit ćemo jedrilicom s visokim jedrom kroz vjetar koji nam je šarenilom boja zapuhala Lidija Jurčec

Izložba će se moći razgledati do 10. studenoga 2017. godine.

Ostavi komentar