Ovog petka otvorenje nove izložbe u galeriji Scheier: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina

Izložbom pod nazivom Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Državnim arhivom za Međimurje, Židovskom općinom Čakovec i tvrtkom Mesna industrija Vajda d.d. obilježava 107. obljetnicu neprekinutog rada gotovo jedine lokalne tvrtke koja je opstala do današnjih dana i ujedno se pokazala vrlo važnom za gospodarski i povijesni razvoj grada Čakovca.

U 1912. godini koja je na svjetskoj sceni obilježena potonućem Titanika i izvedbom prvog skoka padobranom iz aviona i dok na domaćem terenu započinje s proizvodnjom ciglana braće Graner u Belici, Elemer Vajda (1882. – 1934.) potomak židovske obitelji iz Letenya, otvara vlastito poduzeće za plasman peradi, jaja i divljači. Do tada je radio i zanat izučio kao samostalni šef prodaje u poduzeću Braća Strahija. Tvrtka je do 1920. godine i preseljenja u bivšu tvornicu šampanjca radila u drvenim barakama blizu čakovečkog kolodvora. E. Vajda d.d. Čakovec bilo je tipično obiteljsko poduzeće koje se tijekom 20. stoljeća razvilo u najpoznatiju međimursku mesno-prerađivačku industriju europskog glasa, da bi u 21. stoljeću pridruživanjem velikoj obitelji Pivac još jednom moderniziralo proizvodne pogone i proširilo svoje tržište. Kroz povijest čakovečka mesna industrija odigrala je ključnu ulogu u razvijanju i održanju peradarstva, a kasnije i stočarstva u Međimurju i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Tvrtka je imala velik utjecaj na razvoj poljoprivrede i samih sela koja su se pak prilagođavala potrebama Vajde.

Na izložbi je prikazan odabir dokumentacijskog i fotografskog materijala koji se čuva u samoj tvrtki Vajda, fundusu Muzeja i spremištu Arhiva. Svjetlo dana na izložbi ugledat će i brižno čuvani originalni projekt izgradnje pogona Vajde iz 1924. godine autora Valenta Morandinija mlađeg, poznatog čakovečkog i varaždinskog arhitekta, ali i mnoštvo životnih fotografija Vajdinih radnika kroz različita desetljeća. Izložba je hommage inspirativnom opstanku tvrtke u vremenima kada su i mnogo veće tvornice propadale.

Partneri na projektu izložbe su Muzej Međimurja Čakovec, Državni arhiv za Međimurje, Mesna industrija VAJDA d.d. Čakovec i Židovska općina Čakovec.

Otvorenje izložbe je u petak 24. svibnja u 13 sati. Izložbeni postav moći će se razgledati do 31. svibnja.

 

 

Ostavi komentar