NOVA IZLOŽBA U CZK Čakovec: UrboArhitektura 20+20

UrboArhitektura 20+20
UrboArhitektura 20+20

U četvrtak 29. kolovoza 2019. u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec otvara se urbanističko – arhitektonska izložba UrboArhitektura 20+20.

Izložba je dvadesetogodišnji rezime arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva čakovečkih arhitekata Bojana Perhoča i Vesne Makovec, koji u tom periodu kontinuirano profesionalno surađuju, a od 2007. godine posluju i kroz zajedničku tvrtku Urbia d.o.o.

U urbanističkom dijelu izložbe će se osim prostornih i urbanističkih planova gradova i općina moći vidjeti kako su se kroz dva desetljeća realizirali pojedini provedbeni planovi mjesnih centara, stambenih, gospodarskih i sportskih zona, izvele revitalizacije zapuštenih i devastiranih prirodnih prostora, te provele urbane sanacije bespravnih naselja i urbane preobrazbe napuštenih građevinskih područja.

Osim realiziranih, izložit će se i rješenja koja nisu odabrana za realizaciju, kao stambeni blok „Janković“ na starom sajmištu u Čakovcu, ili su kroz vrijeme doživjela određene promjene od istih ili drugih autora, kao kod stambene zone „Dolec“ u Šenkovcu ili zone „Pri sv. Magdaleni“ u Koprivnici.

U arhitektonskom dijelu izložbe, Bojan Perhoč rezimira svoj rad kronološki od projekta robne kuće „Betex“ u Čakovcu (danas „Centar Jug“) iz 2000. godine, zaključno s recentnim projektom rekonstrukcije tog istog „Centra Jug“ 2019.

Osim spomenutog, izložiti će se i pedesetak drugih projekata i realizacija kao što su poslovni centri Đurkin, Bat, Galerija Sjever, Lesnina u Čakovcu, Varaždinu i Zagrebu, individualne stambene i višestambene zgrade, uključujući obiteljsku kuću Perhoč i poslovno-stambenu zgradu „Urbia“, te turistički projekt vidikovca na Mađerkinom bregu u Općini Štrigova i rekonstrukciju Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

Od arhitektonskih projekata i studija B. Perhoč će izložiti prijedlog urbane preobrazbe prostora Čakovečkih mlinova, natječajne radove za FOI u Varaždinu i baptističku, Srednju školu Čakovec, projekt turističko-lječilišnog centra i toplica u Draškovcu, kao i idejne projekte stambeno-poslovnog kompleksa u ulici Matice Hrvatske (prostor bivšeg MTČ-a) kojima u periodu od 2010. do danas analizira mogućnost revitalizacije tog prostora.

Popratni događaji – koncerti i predavanja

Izložba je koncipirana u 2 dijela. Prvi, će se odvijati u Centru za kulturu Čakovec, izložbom u trajanju od 29.08. do 10. 09.2019., a drugi s popratnim manifestacijama u zgradi Scheier u Čakovcu od 14.09. do 29.09.2019.

Na otvaranju drugog dijela izložbe u zgradi Scheier u subotu 14.09.2019. u 19 sati klavirski koncert održat će arhitekt Igor Perhoč.

U srijedu, 18.09.2019. u 19 sati Milivoj Kuhar održat će predavanje „Fotografija u arhitekturi“.

U subotu, 28.09.2019. u 19 sati Ivan Goričanec održat će predavanje „Suvremena arhitektura vinskih podruma i vinska kultura“, nakon čega će se održati gitaristički koncert Branimira Novaka i Nenada Srpaka uz klavirsku pratnju Mladena Magdalenića. Nenad Srpak je diplomirani inženjer građevine i poslovni suradnik t.d. Urbia d.o.o.

Dio paralelnog programa u vrijeme trajanja drugog dijela izložbe u zgradi Scheier organizira i Platforma za Društveni centar Čakovec, a popis je objavljen na web stranici scheier.hr

 

Ostavi komentar