23.3 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

NOVA IZLOŽBA U ČAKOVEČKOJ KNJIŽNICI: Rukopisi naših mamika i baka o tome “kak’ se vordaju kolači”

Pasji jeziki, Pita Beličanka, Titov kolač, Torta Širli Templ, Tuđmanova pita, Železnički kolač, Biciklin kolači, Direktorski kolač, Fine štruce Maričine, Ljenčina (prosvjetarski kolač), Marmeladina zlevanjka, Matišičkini, Fini keljeni medenjaci…tek dio su zanimljivih naziva kolača koji se mogu pronaći u kuharicama i bilježnicama naših baka, istakla je Sandra Mikac-Ciglar autorica izložbe na temu tiskanih kuharica i rukopisnih bilježnica recepata prema kojima su se nekad u Međimurju pripremala svakodnevna jela i kolači.

Izložba je otvorena ovog utorka na Općem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec te donosi kolaž kuharica i bilježnica koje su se prenosile unutar međimurskih obitelji.

Osim pisanih bilježnica i tekica koje su ispisivale mamike (majke), bake i prabake izložbeni postav donosi i tiskane kuharice te knjige i savjetnike za svakodnevni život. Najstarija izložena tiskana kuharica izdana je 1926. godine, a većina ih je pisana 50-tih godina prošlog stoljeća.

Sandra Mikac-Ciglar
Sandra Mikac-Ciglar, dipl. knjižničarka autorica izložbe djelatnica je knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec

Sandra Mikac-Ciglar istakla je kako je građa za izložbu prikupljana nekoliko mjeseci na radionicama ns temu kulinarstva na kojima su sudjelovale starije osobe. Dio izloženih bilježnica još uvijek se koriste u svakodnevnom životu i pripremi jela.

– U mnogima se nalaze slični i čak isti recepti, ali svaka bilježnica ima svoj pečat. Uz recept za kolač mađaricu stoji u nekim tekicama stoji napomena i komentar “malo menje melje”,  ili “jako fina krema,  pa svaka bilježnica priča svoju priču. Izložba osim sentimentalnog značaja ima i jezični značaj jer su recepti pisani kajkavštinom i lokalnim govorom.

prof. emeritus dr. sc. Stjepan Hranjec
prof. emeritus dr. sc. Stjepan Hranjec

Uz autoricu o postavu izložbe nadahnuto je govorio i prof. emeritus dr. sc. Stjepan Hranjec:

–  Kuharice, a posebice sokačice sve su recepte znale napamet. A bilježnice s receptima su se poklanjale svojim najbližima, kćerkama i snahama. To su bili vrijedni zapisi koji su se poklanjali kao dragocjeni darovi. Svi ti recepti govore i svjedoče o našoj zavičajnoj kulturi. Bitno je reći da su sve te recepte zapisivale žene. To je žensko pismo u narodnoj baštini. Uglavnom je to bio i krasopis, pa su te kuharice izgledale i bile uređene kao molitvenici. U njima se čak nalaze i adrese drugih kuharica za razmjenu recepata i jelovnici po danima.

Ljiljana Križan ravnateljica knjižnice
Ljiljana Križan ravnateljica knjižnice

Ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan na svečanosti otvorenja izložbe jednostavno nazvane„Kuharice i bilježnice naših baka” kazala je:

– Posljednjih nekoliko godina pokušavamo napraviti izložbu koja ima baštinski karakter sa željom da ukažemo da se ona očuva. Kulinarstvo je također dio naše baštine. Sve nas za djetinjstvo, za naše bake i majke, vežu mirisi i okusi domaćih jela. Ove kuharice koje su rukom pisale naše prabake i bake željeli smo prikazati sugrađanima kako bi ih podsjetili da i ono svoje slične kuharice sačuvaju i da ih ne bacaju. To je srce našeg kulinarstva.

Izložba je rezultat i dio projekta za starije osobe nazvan IMPULS za 54+”  a čiji je nositelj Međimurska županija, a partneri Kulturno umjetničko društvo Mura, Matica umirovljenika Međimurske županije i Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec. Druženje s okusom i sjećanjima na djetinjstvo je završilo dakako degustacijom domaćih kolača koje su pripremile vrijedne međimurske žene.

Knjige i bilježnice posudile su Božena Hajdarović iz Nedelišća, Klara Glavina iz Murskog Središća, Đurđica Rihtarec iz Murskog Središća, Marija Cmrečak iz Murskog Središća, Marija Šopar iz Čakovca i Đurđica Horvat iz Murskog Središća.

Recepte su zapisivale Marija Mišić iz Podbresta, Marija Cirkvenčić iz Male Subotice, Rozalija Križan iz Čakovca, Marija Colar iz Svetog Martina na Muri, Jula Štampar iz Palovca, Kristina Hergotić sokačica iz Slakovca, Doroteja Lajtman iz Male Subotice, Antonija Dretar, Nada Hunjak i Vesna Ciglar iz Preloga, Katarina Dobranić iz Novakovca i Marija Špoljarić iz Hlapičine.

Na izložbi se nalaze i bilježnica Rozalije Špoljarić iz Hlapičine, Nevenke Hrženjak iz Donjeg Koncovčaka, Terezije Zrna iz Donjeg Hrašćana, Marije Šopar iz Čakovca i Ane Hergotić iz Nedelišća.

Izložba je dio programa manifestacije Porcijunkulovo i moći će se razgledati do 31. kolovoza u radno vrijeme knjižnice.

foto: rr

Božena Hajdarović
Klara Glavina
Smiljana Janžek, Ana Hergotić i Ema Dania

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE