1.1 C
Čakovec
Srijeda, 6 prosinca, 2023

Nino Horvat iz Slakovca: Izložba je “in memoriam” preminulom tati

Pedesetak slika pejzaža u maniri starih majstora i ekspresionizma privukle su pozornost čakovečke likovne publike posljednjih dana mjeseca svibnja.

Naime, u izložbenom prostoru Galerije Scheier u Čakovcu unutar programa obilježavanja Dana grada Čakovca predstavljeni su radovi nastali u umjetničkoj obitelji Horvat iz Slakovca.

Supružnici Jasmina i Franjo Horvat te sin Nino, u svom umjetničkom izričaju najviše dotiču teme prirode:
– Naša ulja na platnu najviše donose pejzaže međimurskog krajolika, dakle murskih i dravskih motiva. Uz domaće motive prirode na našim slikama većih i manjih formata ima i dosta morskih motiva te apstraktnih slika većih formata, kazao je o izložbenom postavu Nino Horvat koji je u razgovoru s nama predstavio svoju umjetničku obitelj.

Kako je slikarstvo ušlo u obitelj Horvat?

– Obitelj Horvat je iz Slakovca. Mama Jasmina je rodom iz Bjelovara, tata Franjo je Međimurac iz Šenkovca. Tata je završio likovnu akademiju, mama je završila Školu primijenjene umjetnost u Zagrebu, a ja sam kao sin rastao s umjetnicima i naslijedio njihov dar i ljubav prema umjetnosti. Svirao sam i bubnjeve. Nemam likovnu profesionalnu naobrazbu, već imam životnu školu koju sam stjecao uz roditelje. Odgajan sam u toj likovnoj maniri. Tata je nažalost preminuo 2012. godine, majka je živa. Ovo je na neki način “in memoriam” tati. Izložba je uključena u program Dana grada Čakovca. Ovo je moja prva zajednička izložba s radovima roditelja i prodajnog je karaktera. Dosad sam samostalno izlagao u “Lipi” u Nedelišću.

Što je tvoja osobna inspiracija za slikanje?

– Najviše volim raditi ulje na platnu i ulje na mediapanu. Bavim se i fotografiranjem pa sam spojio fotografiju, pejzaž i slikanje. Najveća strast mi je slikarstvo. Trenutno sam u fazi pejzaža. Radim i apstrakcije, ali pejzaži, i to međimurski, su mi prioritet. Često idem po terenu, radim fotografije koje su mi potka i inspiracija za slikanje. Ne preslikavam fotografiju, ali mi ona može biti odličan predložak za slikanje. Želio bih da se ubuduće ostvari što više sličnih izložbi kao što je ova u Čakovcu kako bi što više ljudi vidjelo slikarska djela nastala u našoj obitelji.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE