23.3 C
Čakovec
Nedjelja, 14 travnja, 2024

NEVENKA ZRNA iz Podturna okupila umjetnike u jedinstvenu udrugu: Pronašli smo svoje mjesto pod suncem!

Od prošle godine Općina Podturen bogatija je za novu udrugu pod nazivom Udruga Slobodnih umjetnika Mura Podturen. Predsjednica, osnivačica i inicijatorica ove ideje je Nevenka Zrna koja se nakon dugo godina vratila iz Njemačke. Inače je rodom iz Donjeg Hrašćana, ali ju je ljubav odvela u Podturen. U Njemačkoj je radila u poljoprivrednoj apoteci, gdje se svakodnevno susretala s raznim alatom, biljnim i životinjskim svijetom. Ljubav prema umjetnosti uvijek je bila sastavni dio nje, ali tek nedavno je imala mogućnost da se ona i ostvari.

– Imala sam veliku želju priključiti se nekoj udruzi, ali nisam našla ništa što bi me u potpunosti ispunilo. Od kad sam se vratila u Međimurje, u novoj sam sredini upoznala nove ljude. Tako se rodila ideja o osnivanju Slobodnih umjetnika, iako nas je u početku bilo malo, danas brojimo 23 člana, poručila je Nevenka Zrna.

Na početku je Nevenka bila dosta skeptična oko osnivanja same udruge, zbog toga jer se malo ljudi prijavilo. Ali, uskoro se priča proširila, a dobar se glas daleko čuje. Danas u udruzi Nevenka ima i domaće umjetničke zvijezde poput Tomislava Horvata koji je prepoznat u cijeloj Hrvatskoj po inovativnom stvaranju umjetničkih statua od šibica. Nadalje, u udruzi je Dejan Dolenec koji od eko materijala izrađuje makete motora, kao i poznati kipar Rudolf Sršan. Ne postoji starosna skupina koja okuplja ove umjetnike, kao i način izražavanja. Svi su dobrodošli.

– U moju viziju spada sve što se smatra umjetnošću, od kipara, slikara, ručnih radova. Uglavnom smo svi iz Podturna, a imamo i umjetnicu iz Novakovca. Drago mi je da smo konačno skupili i pronašli svoje mjesto gdje se naši radovi mogu nalaziti u jednoj cjelini.

Nevenka se preko prijateljice iz Njemačke dodatno zainteresirala za boje i slikarstvo. U njezinom domu u Podturnu ne postoji zid koji nije ukrašen unikatnim slikama, a na prozorskoj klupčici nalaze se zanimljivi detalji.

– Na moru sam pronašla kamenje koje sliči na ženski i muški torzo. To me jako zaintrigiralo, pa sam ih stavila na povišeno postolje. Tako su kameni postali zanimljive statue, kaže Nevenka.

Akril na platnu Nevenkina je specijalnost, a motivi nisu striktno definirani. Ono što ju najviše fascinira su boje, koje ona kombinira na platno. Uskoro planira otvoriti i vlastiti likovni atelje, a Udruga se već sad priprema za svoju novu proljetnu izložbu.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,174FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE