“Nebo puno Himalaje” knjiga s potpisom Darka Berljaka predstavljena u Murskom Središću

Darko Berljak i Zlatko Mihocek, član PD Bundek
Darko Berljak i Zlatko Mihocek, član PD Bundek

– Ako želite otići na putovanja iz svojih snova, čim se probudite, odmah se prihvatite posla. tek jedna je od brojnih inspirativnih misli koje je publika jučer ponijela kući iz Centra za kulturu “Rudar”. U Murskom Središću je zahvaljujući agilnošću Planinarskog društva Bundek te uz potporu Grada Mursko Središće organizirano gostovanje Darka Berljaka, glavnog tajnika Hrvatskog planinarskog saveza te volonterskog tajnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Kroz poučno, kronološki tempirano i slikovito predavanje publiku je proveo filmom, riječju i slikom svojim životnim putem koji ga je čak 36 puta odveo u područje Himalaje.

Kao dječaka nadahnuo ga je film o usponu na Mt. Everest. Iako su mu hobi isprva bili automobilizam i astronomija, nastavio je s interesom i hobijem na slovo “a” – alpinizam.

Ispenjao je 300 alpinističkih smjerova, nositelj je naslova alpinist, alpinistički instruktor i gorski spašavatelj. Uspješno je kao voditelj ekspedicija organizirao 12 uspona na himalajske vrhove te u nekoliko njih bio dio ekipe voditelja. Više od 300 alpinista prošlo je kroz njegovih 36 odlazaka u Nepal. Kako je i sam na kraju gostovanja kazao teško je odlučiti koji doseg si pripisuje kao najznačajniji. Mnogi bi istakli organizaciju uspješnog uspon na Mt. Everest kada je kao jedini muški član i vođa ekspedicije vodio hrvatsku žensku ekspediciju na najviši vrh svijeta i polučio sjajan uspjeh kad su prve Hrvatice i prve sestre stale na krov svijeta. Sam ističe kako mu je najveća nagrada što su se svi sudionici sa svih ekspedicija vratili svojim kućama.

Putopisno predavanje bilo je živopisna uvertira u čitanje najnovije Berljakove knjige “Nebo puno Himalaje” koja se mogla kupiti po promotivnoj cijeni.

Knjigu je kao uvodničar predstavio u ime nakladnika Željko Žarak, a večer je moderirao član Bundeka Dubravko Costa Balent.

foto: rr

Ostavi komentar