Mladen Palić – svestrani umjetnik iz Svetog Martina na Muri

Šezdesetogodišnji samozatajni Mladen Palić iz Svetog Martina na Muri slikarstvom se bavi od ranog djetinjstva, međutim, tek je zadnjih trideset godina likovnoj umjetnosti posvetio svoj život.

Aktivni je član u nekoliko likovnih udruga u Međimurju i diljem Hrvatske. Izlagao je na mnogim izložbama u zemlji, ali i inozemstvu, najviše u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Rusiji.

Građevinar koji inspiraciju crpi iz prirode

Krajolici uz rijeku Muru njegova su najveća inspiracija za umjetnička djela. – Živim okružen prekrasnom prirodom koja me svaki dan toliko zadivljuje da ju moram prenijeti na slikarsko platno. Zbog toga često slikam prirodne motive, pejzaže, stare hiže, mlinove, stare zanate i običaje. – kazao nam je na početku razgovora Mladen Palić, čija je najčešća slikarska tehnika ulje na platnu i akvarel.

– To su pejzaži puni topline, skrivenih ljepota, romantičnih mjesta, s izraženim koloritom i odličnim osjećajem za kompoziciju. Na svojim slikama on uvijek pronalazi tople oaze za dušu. Ima takvih oaza, samo ih treba pronaći, a on ih pronalazi: kada ne u zbilji, onda u slikarskim snovima. Nekomu tko voli prirodu, kao što je on voli, nije teško pronaći takav skriveni pejzaž, a onda ga prenese na slikarsko platno, gdje mu se svi možemo diviti. – kazao je za Palićevo stvaralaštvo književnik Mladen Levak.

Za sebe kaže da slika od malih nogu. Po struci je građevinar, što mu je pomoglo da u svojim umjetničkim radovima koristi i građevinske materijale. – Samo sam svoje znanje iz građevinske struke pretočio na djelo. – ispričao nam je Palić. Tako mu nije strano raditi na zahtjevnim tehnikama kao što je žbukorez, ni s materijalima poput stakla.

Slike kao vapaj za spas planeta

Poseban dio Palićeva stvaralačkog opusa čine slike na kojima prikazuje budući izgled svijeta. S mnoštvo detalja u ovom je ciklusu obradio futurističke teme u nadrealističkom tonu, iz čega se može pročitati njegov vapaj za spas prirode koja se svakodnevno uništava.

– Potaknut vremenskim turbulencijama modernog vremena, ljudske nebrige o okolišu, u meni se javila velika želja da na slikama prikažem nadolazeća vremena. Slike su tematske, pomalo nadrealistične, opominju, pa i provociraju. Želim da gledatelji u tim slikama vide poruku za spas našeg planeta. – kazao je na kraju razgovora slikar Palić.

Nedaleko od svoje kuće u Dunajskoj ulici u Svetom Martinu na Muri Palić uređuje privatnu galeriju u kojoj će izložiti svoje slike. Prostorija je već sada krcata stotinama prekrasnih slika, a kada sve bude gotovo organizirat će i izložbe. – Dotad svatko tko je zainteresiran za umjetnost može navratiti do mene, pogledati moje slike i uživati. – poručio je svetomartinski slikar.

Svestrani umjetnik

Mladen Palić neumorno radi na mnogim projektima u Međimurju. Tako je nedavno za Općinu Selnica izradio kartu sa svim društvenim objektima i znamenitostima koje se nalaze na području Općine Selnica. Trenutno izrađuje sličnu kartu za grad Mursko Središće te dogovara suradnju s još nekoliko njih.

Bavi se i restauriranjem umjetnina te oslikavanjem sakralnih objekata, zidova i fasada. Prije dvije je godine oslikao unutrašnjost novoizgrađene kapelice u Sitnicama. Naslikao je motiv Svete obitelji, koja je postala zaštitnik romskog naselja Sitnice.

Sanja Heric

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE