Međimurski bibliobus već 40 godina donosi knjige u naselja bez knjižnice

Bibliobus Međimurske županije
Na Trg Republike organiziran je i Mini festival Bibliobusa

U izložbenom dijelu novog prostora Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec otvorena je izložba fotografija i novinskih članaka posvećenih 40 godina rada Bibliobusne služe Međimurske županije. O izložbi i radu Bibliobusne službe govorile su ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan i knjižničarka Dina Kraljić.

Ljiljana Križan i Dina Kraljić
Ljiljana Križan i Dina Kraljić

U bibliobusnoj službi u Međimurju rade Miljenko Domjanić, pomoćni knjižničar i Davor Šopar, knjižničar. Izložba je nazvana Četrdeset godina kulture u pokretu Bibliobusne službe Međimurske županije”.

Povodom toga na Trgu Republike je održana i Mini festival bibliobusa, gdje su uz međimurski bibliobus gostovali i bibliobusi iz Koprivnice, Križevaca i Bjelovara, pa su se građani mogli upoznati s radom ove službe.

Davor Šopar
Davor Šopar, knjižničar Bibliobusne službe Međimurske županije

Ovog ljeta bibliobus Međimurske županije dobio je novo vizualno ruhu u živahnoj zelenoj nijansi koja prati i izložbeni postav. Kako knjižnica s ponosom nosi ime „Nikole Zrinskog” njegovim je portretom oslikan i bibliobus. Ljetos je i nadopunjen pristupnom rampom slabije pokretne osobe. Pokretna putujuća knjižnica nosi građu od oko tri tisuće naslova, koji se tjedno mijenjanju, a željeni naslovi se mogu i naručiti. Iako vozilo broji 16 ljeta, još uvijek se dobro drži, ali Knjižnica razmišlja o nabavi novog bibliobusa koji će stizati do sva mjesta u Međimurju koja nemaju knjižnicu. Namijenjen je prije svega vrtićima, školama, i domovima za starije i nemoćne.

Bibliobus Međimurske županije
Školarci najviše traže lektiru, a stariji ljubavne i kriminalističke romane

Izložbenim plakatima su predstavljeni i projekti Vrećica pričalica, Guglanje za mudrace, programi i aktivnosti poticanja čitanja i projekt IMPULS za 54+. Na otvorenju izložbe ravnateljica Križan podsjetila je kako je sve krenulo još davnih godina nakon drugog svjetskog rata kada su se knjige nosile do čitača u kuferima. Prvi bibliobus službeno je počeo s radom 1979. godine i ova „knjižnica na kotačima” punom parom radi sve do današnjih dana u službi promicanja kulture čitanja i bržeg stizanja do čitalačke publike.

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar