U Prelogu predstavljena prva slikovnica o međimurskim crnim pisanicama

U petak 15. ožujka 2024. u prostoru Knjižnice i čitaonice Grada Preloga predstavljena je druga preloška baštinska slikovnica naziva „Jaje na crno“, autorice Maje Lesinger.

Izdavač publikacije je Knjižnica i čitaonica Grada Preloga. Ovo je ujedno i prva slikovnica s područja naše županije koja govori o zaštićenom kulturnom dobru iz 2023. – Umijeću izrade črnih pisanica i običaju sestrenja i bratimljenja u Donjoj Dubravi u Međimurju. Na predstavljanju su prezentirane i črne pisanice obitelji Vučenik, održana je kratka likovna radionica, a glazbeni nastup je održao Emanuel Srpak.

O slikovnici

Slikovnica “Jaje na crno” baštinska je slikovnica inspirirana prirodnim ljepotama zavičaja koji se koriste kao motivi za oslikavanje crnih pisanica u Međimurju. Namijenjena je djeci mlađe dobi od 2 do 7 godina starosti. Tekst je napisan na hrvatskom standardnom jeziku, a priča je svojevrsna oda  prirodi, različitosti i zavičaju. Likovni izraz se može nazvati minimalističkim, što doprinosi i lakšem čitanju teksta za čitače početnike, ali i za one s poteškoćama u čitanju – tekst je napisan velikim tiskanim slovima i lako čitljivim fontom. Stil književnog djela pogodan je i za korištenje u biblioterapijske svrhe, a dodatni didaktički materijal je dostupan besplatno online. U stvaranju dodatnih didaktičkih materijala sudjelovale su autorica i ilustratorica ali i nositelji kulturnog dobra Biserka i Marko Vučenik.

O autorici

Maja Lesinger viša je knjižničarka i ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga. Autorica je  stručnih i dječjih knjiga vezanih za tematiku knjižnice i lokalne nematerijalne baštine.

O ilustratorici

Sanja Kolenko hrvatska je ilustratorica inspirirana slavenskom mitologijom i folklorom. Od 2020. profesionalno se bavi ilustriranjem i grafičkim dizajnom. Surađivala je s brojnim domaćim i stranim autorima i izdavačima, a svoje umjetničke radove plasirala je i na globalno tržište.

Slikovnica se može nabaviti isključivo u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga. (Grad Prelog)

Foto: Grad Prelog/Studio Vipro

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE