Martin Lukavečki svoje televizijske reportaže ukoričio u velebni putopis “Oteto zaboravu”

Martin Lukavečki Oteto zaboravu
Istovjetnim žarom kao što radi televizijske putopise Martin Lukavečki osmislio je i napisao svoju putopisnu knjigu

U prepunoj dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu okupio se velik broj poznatih osoba iz kulturnog, političkog, gospodarskog i javnog života grada Čakovca i Međimurja te velik broj novinara i predstavnika lokalnih medijskih kuća. A kako i ne bi, kad je svoje putopisne reportaže ukoričene u djelo „Oteto zaboravu – Sjevernohrvatske putositnice” predstavljao kolega novinar Martin Lukavečki.

Martin Lukavečki Oteto zaboravu (18)_resize

– Tridesetak godina nastajalo je ovo djelo. Riječ je o zapisima o malim ljudima, gotovo zaboravljenim mjestima. Mnogi ti zaseoci su danas nestali., s puno emocija o svojoj knjizi govorio  je Lukavečki, ističući uz prepoznatljiv smiješak i svima poznat glas s TV ekrana, kako se mnogo bolje snalazi iza kamere, negoli ispred nje.

Djelo donosi šezdeset putopisnih reportaža, a jedno od mjesta je i međimursko naselje Novakovec. O knjizi su govorili urednici izdanja profesor Ivan Pranjić i akademik Dragutin Feletar, a književnu večer moderirala je Aleksandra Ličanin. Predstavljanju je u ime Međimurske županije nazočio zamjenik župana Josip Grivec.

– Martinova knjiga je najljepša knjiga koju smo izdali u mome mandatu. Riječ je o veličanstvenoj knjizi. Tekst, fotografije, prijelom, oprema …vrhunski su. Tekst je predivna mješavina štokavskog i kajkavskog. Svi poznajemo Martinov glas s televizije. Kako on govori, tako i piše. Njegov baršunasti glas osvaja, a tako i njegov tekst, istakao je Ivan Pranjić.

– Knjiga “Oteto zaboravu” nastavak je istraživanja o Zagorju i Podravini i Međimurju, na novinarski i publicistički način koji privlači ljude i čitatelje. Njegovi zapisi o naseljima i ljudima pokazuju kako je on novinar koji nije išao samo po vijesti i događaje, već je doživljavao ljude i kraj. Što znači da je dušom i srcem radio i radi svoj posao. Rezultat svega toga je ova sjajna knjiga. Naš kraj je dobio jednu pravu putopisnu knjigu, naglasio je akademik Dragutin Feletar.

Knjiga se može nabaviti u Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu.

 

foto: rr

Ostavi komentar