Marija Novak svoju drugu knjigu posvetila čovjeku iz prošlosti i budućnosti

Marija Novak
Nova knjiga Marije Novak još je jedan njezin vrijedan dorpisnos istraživanju i očuvanju međimurske povijesti

U dvorani zgrade Scheier u Čakovcu u petak 14. prosinca održana je kulturno-književna večer posvećena drugoj knjizi Marije Novak iz Turčišća. Autorica je jedna od čuvarica tradicijske kulturne baštine Međimurja. U svojoj prvoj knjizi prikazala je nošnje nasih starih, a drugu pod naslovom “Priče iz življeja međimurskoga čoveka” posvetila je međimurskom čovjeku iz prošlosti i budućnosti.

Marija Novak - Priče iz življeja međimurskoga čoveka

U četiri poglavlja donosi priče iz života, predaje o nadnaravnim bićima, zapise o tradicijskim obrtima i obrtnicima i međimurskoj svadbi. Autorica je na kraju knjige poručila:- Nadam se da će ove životne priče doprinijeti očuvanju međimorske kulturne nematerijalne baštine.

U prepunoj dvorani zgrade Scheier predstavljanju knjige nazočio je i župan Matija Posavec

Knjiga je izdana u 600 primjeraka u vlastitoj nakladi. O autorici i knjizi inspirativno su govorili prof. dr.sc. Đuro Blažeka i mag.hist.art. Iva Kožnjak. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Cecilija,Merkač- Hudopisk, Vladimir Horvat i KUD “Fijolica” Orehovica koji je izveo prikaz međimurske svadbe. Program je održan u prepunoj dvorani “Zrinski” zgrade Scheier, a večer je moderirao Dejan Buvač.

foto: rr

Autorica s unučicama

Ostavi komentar