Lajči napisao knjigu o jednoj od najvećih ekoloških katastrofa u Međimurju

Ljudevit Marđetko Lajči i Josip Šimunko
Ljudevit Marđetko Lajči i Josip Šimunko

“Međimurska šuma Murščak” knjiga je autora Ljudevita Marđetka koja će ovih dana izići iz tiska. Autor je knjigu pripremao zadnja dva desetljeća i zahvaljujući sponzorima konačno će ugledati svjetlo dana. Skraćena verzija ove knjige objavljena je 2011. godine tijekom Međunarodne godine šuma, a sad pred publiku dolazi prošireno izdanje na 92 stranice u boji.  Nakladnik je Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”, a knjigu je sponzorski pomoglo čak šest općina uz Muru u Međimurju.

Zanimljivost je što su u realizaciji djela surađivali i kolege “Međimurskih novina”. Novinar i publicist Josip Šimunko kao urednik te Jurica Hoblaj koji potpisuje oblikovanje i grafičku pripremu. Ilustracije i crteži objavljeni u knjizi imaju autorski potpis Borisa Jeđuda, a recenzent je Siniša Golub.

Međimurska šuma Murščak

Knjiga posvećena svim ljubiteljima šuma

Knjiga će se otisnuti u 600 primjeraka. Kako ističe autor, Ljudevit (Lajči) Marđetko, knjiga je posvećena “svim svim ljudima koji su za života zasadili ili spasili makar ijedno stablo kao i svim ljubiteljima šuma.”

 Što donosi djelo Šimunko ističe: – Knjiga Ljudevita Marđetka “Međimurska šuma Murščak” s karakterističnim podnaslovom “Kako se rušio jedinstven ekosustav međimurskog Murščaka” na svoj način svjedoči o odnosu ljudi i prirode u devetnaestom i dvadesetom stoljeću kao i o društveno ekonomskim odnosima u tom vremenu, čije posljedice su i danas vidljive. Sječa ostataka zadnje europske šume u međimurskom dijelu Murščakau potpunosti je promijenila krajolik tog dijela Međimurja, staništa biljaka i životinja.”

foto: arhiva Ljudevit Marđetko

Mlada šuma hrasta lužnjaka u Murščaku u proljeće
Mlada šuma hrasta lužnjaka u Murščaku u proljeće

 

Ostavi komentar