Knjiga – dnevnik Marike Šafran Berberović predstavljena u čakovečkoj knjižnici

Marika Šafran Berberović (2)
Autorica Marika Šafran Berberović s knjigom koja nosi naziv Od Austera do Boreja (Od južnog do sjevernog vjetra)

Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec ugostila je na književnoj večeri akademsku slikaricu i spisateljicu Mariku Šafran Berberović. Tom prigodom predstavljena je njezina osobita knjiga Od Austera do Boreja (365 rečenica). O knjizi su govorile urednice knjige Davorka Franić i Zorka Jekić, prof. Mijo Bergovec, dr.med. i književnik Ratko Cvetnić.

Marika Šafran Berberović (4)

Knjiga je jedinstvena iz više razloga. Nastala je kao autoričin dnevnik.

– Svaki dan tijekom kalendarske godine autorica je napisala jednu rečenicu u koju je sažela sve svoje emocije i znanje. Nastao je jedinstven projekt koji omogućuje da se knjiga lista i otvori na bilo kojoj stranici. Uz hrvatski izvornik cijela knjiga prevedena je na engleski jezik, a pojedine rečenice prevedene su na jedan od osam jezika francuski, nizozemski, portugalski, mađarski, njemački, ruski, talijanski, španjolski, a određene rečenice i latinski jezik. Svatko u knjizi može naći nešto za sebe. Svi prevoditelji radili su na dobrovoljnoj bazi, a knjiga ima veliku vrijednost., kazala je urednica Davorka Franić, profesorica francuskog i talijanskog jezika u XVI. Gimnaziji u Zagrebu.

Dječji kardiolog i profesor medicine Mijo Bergovec kazao je: – Dao sam knjigu u čekaonici svoje ordinacije svojim pacijentima neka je čitaju i zamolio ih da zapisuju dojmove. Te misli sam pretočio u svoj uvod. To su toliko divne misli. Oni su našli sebe u autoričinim mislima. Marika duboko proživljava sve što živi i radost i ljepotu, i glazbu i umjetnost, posebice druge ljude, posebice bolesnike.

Marika Šafran Berberović rođena je u Zagrebu 1935. godine, a djetinjstvo je provela u Čakovcu, za koji do današnjih dana ostaje posebno vezana.

 

Ostavi komentar