Japanska umjetnica Shizuko Noiri u sklopu Varaždinskih baroknih večeri nastupila u Prelogu

Varaždinske barokne večeri Prelog1

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike.

Festival “Varaždinske barokne večeri” organiziraju se od 1968. godine u Varaždinu, kao ideja o objedinjenju bogate tradicije, povijesti, kulture, glazbe i povodom proslave 140. godina Muzičke škole Varaždin.

U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 30. rujna, s početkom u 19 sati, nastupila je japanska umjetnica Shizuko Noiri na lutnji.

Među posjetiteljima u crkvi sv. Jakoba bila je i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan. I ovaj je program realiziran u suradnji sa Koncertnim uredom Varaždin, a u koncertu je uživao i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

Shizuko Noiri je rođena u Kyotu, gdje je diplomirala muzikologiju na ženskom collegeu Doshisha. Studij lutnje započela je s Ichirom Okamotom, a nastavila u Švicarskoj na Scholi Cantorum Basiliensis s Eugenom Domboisom i Hopkinsonom Smithom specijalizirajući se za izvedbene prakse renesanse i baroka. Diplomu solistice stekla je 1991. godine. U proteklih je dvadeset godina nastupila u brojnim opernim produkcijama, najčešće pod dirigentskom palicom Renéa Jacobsa. Jedna je od osnivačica sastava Les Plasirs du Parnasse. Kao solistica redovito nastupa diljem svijeta s najboljim baroknim ansamblima i glazbenicima. Majstorske tečajeve držala je u Aix-en Provenceu, u Češkoj i na Umjetničkoj akademiji u Tokiju.

Izvor: Grad Prelog
Foto: Studio Vipro

Ostavi komentar