Izložba udruge Maxenca: Ponos Macinca – dr. Ivan Novak

izložba Maxenca (8)

Za Dan Macinca koji se tradicionalno održava za blagdan Velike Gospe članice i članovi udruge Maxenca pripremili su izložbu vezanu za 100-tu godišnjicu odcjepljenja Međimurja od mađarske države pod nazivom „Ponos Macinca – dr. Ivan Novak“.

Izložba je pripremljena u odlično uspostavljenoj suradnji sa ravnateljicama i djelatnicima Muzeja Međimurja i Gradske knjižnice Čakovec koje su ponudile na pregled i posudbu arhivske materijale i svega što je bilo potrebno za pripremu izložbe.
Obnovljeni objekt Sportskog doma u Macincu odnosno prekrasni prostor dvorane idealno je poslužio za postavu ovogodišnje izložbe.

Ovom izložbom malo se „odlutalo“ u prošlost te je posjetiteljima izložbe kroz više vidova izloženog materijala predstavljen rad, djelo i život sumještanina dr. Ivana Novaka.
Na izložbenim panoima na interesantan način bili su prezentirani razni dokumenti, pisma, slike koje se vezane za život dr. Ivana Novaka, njegovu obitelj i prijatelje.
Originalni sačuvani dokumenti i fotografije iz tog vremena dokaz su da se povijest ne smije niti se zaboravila pogotovo povijest i uspomene na osobe koje su mnogo učinile za naše Međimurje. Dr. Ivan Novak zasigurno je jedna od najvažnijih osoba zaslužnih što je Međimurje unutar granica Hrvatske.

Članice i članovi udruge „stvorili“ su kutak radne sobe dr. Ivana Novaka sa namještajem, knjigama i dokumentima iz tog doba i ulaskom posjetitelja u prostoriju bilo je vidljivo ostvarenje zamisli i ideje.

Ostavi komentar