Intimna retrospektiva Krešimira Novaka

Izložbu radova Krešimira Novaka razgledajte do 8. veljače

Brojni poklonici likovne kulture, članovi Likovnog udruženja Čakovec, prijatelji, kolege i poznanici Krešimira Novaka, došli su na svečanost otvorenja izložbe “Retrospektiva”. Izložba donosi trideset i pet autorovih djela u osebujnom likovnom izričaju – poliuretanskoj boji na papiru, kolaža, kombinirane tehnike i otiska na platnu nastalih od 80-tih godina do danas.

Svečanost je započela pjesmom “Tu dobri su ljudi” u interpretaciji Marije Jambrošić i Ladislava Varge. Autor stihova ove “međimurske himne” upravo je Krešimir Novak koji je između ostalog objavio i dvije zbirke pjesama: “Pjesme iz konzerve” i “Ja sam samo mali vatrogasac”. Izložbu je otvorila Petra Vidović, povjesničarka umjetnosti koja je istakla:

Krešimir Novak – Šiki, kako ga zovu prijatelji, završio je Tehnološki fakultet u Zagrebu i dugo se u poslovnoj domeni kretao u tekstilnoj industriji, odakle je i crpio ideje za svoj rad i eksperimentirao tehnikama. Ima svoje tajne tiskanja i izrade otisaka. Taj kreativni i eksperimentalni trenutak najbitniji je kod Krešimira Novaka. Djelima daje kritiku društva, muško-ženskih odnosa. U novijim radovima malo više se zatvara u sebe i radovi više nisu toliko više toliko warholovski. To je još jedan dokaz da i on dalje radi, traži nove inspiracije i kad se okreće prema sebi.”

Izbor radova i predgovor pratećeg kataloga potpisuje Ksenija Kipke, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka. Bruno Kontrec je na kraju svečanosti interpretirao niz Novakovih pjesama. Otvorenje izložbe moderirala je Marina Oskoruš, voditeljica filmske i izložbene djelatnosti Centra za kulturu. Izložbu su inicirali Edo Lukman i Tina Novak.

Ksenija Kipke o izložbenom postavu govori: – Na tematskoj razini prepoznat ćemo motive proslavljene popularnom umjetnošću i izboru A. Warhola i drugih umjetnika. Na izvedbenoj razini, međutim primijetit ćemo osobni diskurs Krešimira Novaka sa grafičkom igrom i njenim potencijalom koji je svakako iskorak u smjeru osobne ekspresije. Umjetnički opus Krešimira Novaka, dijelom predstavljen na ovoj izložbi, svjedoči o iskrenosti, snazi, vještini i veličini osobe, koja, tko zna, jednog dana možda i uspije promijeniti svijet, na način na koji nikad nije mislio da je moguće.”

Izložba se u Centru za kulturu može razgledati do 8. veljače.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE