INTERVJU SINIŠA GOLUB: Put od serije Grizzly Adams do Nagovora na odvažnost

Siniša Golub
Siniša Golub na zadatku: HorseShoe Bend, Arizona 2017.

Ususret središćanskoj putopisnoj večeri u sklopu manifestacije Noć knjige 2018. koja će se ovog ponedjeljka 23. travnja održati diljem Hrvatske donosimo “šalicu razgovora” sa Sinišom Golubom autorom njegove prve putopisne knjige.

“Međimurska hodajuća eko enciklopedija” – to je slika u mojoj glavi na spomen imena Siniše Goluba. Poznajem ga dugi niz godina kao kolegu planinara te kroz niz suradnji u domeni zaštite prirode. Iskreno se veselim njegovom novom usponu na još jednu “višu razinu”. Objavio je svoj prvi ukoričeni putopis kroz američke nacionalne parkove pod naslovom “Nagovor na odvažnost”.

 Amerika u oku i duši promicatelja međimurske ekobaštine

* Jednim okom nesebično se daješ u promicanje međimurske ekobaštine, a drugim u američke nacionalne parkove? Odakle toliko Amerike u jednoj istinskoj međimurskoj duši?

– Od vremena kada je naša generacija (sada u četrdesetima) gledala seriju Grizzly Adams i pitala se gdje je to snimano, počeo sam sanjati o tim prostorima. Život me 2000. godine odveo tri mjeseca raditi u Nacionalni park Denali na Aljasci gdje sam se oduševio američkom divljinom. U međuvremenu sam obišao 26 od 59 američkih nacionalnih parkova.

Siniša Golub
Golub je do sada obišao 26 od 59 američkih nacionalnih parkova

Obiteljski road trip po američkim nacionalnim parkovima

* Osobitost tvog putopisa u hrvatskim okvirima je što donosi priču obiteljskog putovanja?

– Kroz cijelu se knjigu provlači katarza mog prošlog života i pročišćenje onoga što me u tom životu prije deset-petnaest godina zadesilo – neizlječiva bolest moje prve supruge Maje. Tada sam rekao da ću jednog dana, dok se život ponovno posloži, svaku slobodnu kunu uložiti u putovanja da bih stvorio sjećanja i lijepe momente ako opet naiđu dani “dreka” kako bismo se imali čega prisjećati, ne automobila, ne zidova, nego sjećanja na najljepša mjesta koja smo proputovali. U životu mi se ponovo posložila nova obitelj. Obiteljsko putovanje je bilo namjerno i planirano. Znali smo, kćer Jana, supruga Mihaela i ja da obiteljsko putovanje nosi određena ograničenja u odnosu na koncept putovanja samca.

* Podnaslov knjige je stoga obiteljski road trip po američkim nacionalnim parkovima?

– Cestovno putovanje je nešto što američke obitelji prakticiraju puno češće nego onaj stacionarni odlazak hrvatskih obitelji u smislu odlaska deset dana na more. Meni je taj koncept puno prihvatljiviji jer svaka dva-tri dana imamo novo okruženje i doživljaj. Tijekom naših pet putovanja koja su prosječno trajala petnaest dana nismo imali nikakvih neugodnih iskustava. Svaki dan je imao svoj pozitivni vrhunac. Većina gradiva za ovu knjigu nastala je na putovanjima od 2014. do 2017. godine.

Siniša Golub - Nagovor na odvažnost
U Golubovoj knjizi uživat ćete kao što ovo dvoje uživa dijeleći isti park: Great Smoky Mountains — na lokaciji Sjedinjene Američke Države

224 stranice ugodnog štiva i puno dojmljivih fotografija

* Knjigu si sam uredio, ali imaš urednika fotografija?

* Dosad sam uredio dvadesetak naslova pa mi se činilo da, eto, mogu i svoju knjigu urediti. To je možda subjektivno, možda i kontraproduktivno, ali mislim da je rezultat dobar. Sad kad sam pripremao knjigu za finalni tisak, trebalo je ujednačiti poetiku. Svako poglavlje sam napisao nakon putovanja. Oni tekstovi koje sam pisao 2014. trebali su biti malo “doglancani” što sam intenzivno radio zadnjih dvije godine. Putopis donosi 224 stranice ugodnog štiva garniranog s puno lijepih fotografija. Uredio ih je Davorin Mance, vrhunski pejzažni fotograf.

Siniša Golub - Nagovor na odvažnost
– Crotalus oreganus oreganus je latinsko ime čegrtuše, ljepotice što nas je oči-u-oči gledala skutrena ispod kamena blizu brane Hetch Hetchy, Yosemite, 2017 – opisuje fotografiju Golub

Noć knjige u Murskom Središću u znaku putopisa

Program povodom Noći knjige održat će se u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću ovog ponedjeljka 23. travnja s početkom u 19 sati. Književno-putopisna večer bit će u znaku predstavljanja putopisne knjige “Nagovor na odvažnost”. Program neće biti klasično predstavljanje knjige, nego autorovo živopisno predavanje popraćeno fotografijama iz američkih parkova i divljine. Ulaz je besplatan, a knjiga će biti na raspolaganju po promotivnoj cijeni. Knjiga je tvrdo ukoričena, ima 224 stranice u boji, formata 23×17 cm, a nakladnik knjige je Fotoklub Čakovec. Organizatori programa su Gradska knjižnica i čitaonica Mursko Središće, a zašto ih je odabrao kao domaćine, autor knjige Siniša Golub je kazao:

– Posljednjih deset godina sam poslom vezan uz Mursko Središće, a tamo postoji mala, ali agilna gradska knjižnica koja je prihvatila da za Noć knjige organizira promociju moje knjige. To neće biti klasična promocija gdje će netko govoriti kako je to Golub napisao ili koristiti književno-kritičke termine koja šira javnost neće razumjeti. Ja ću ponuditi 90 minuta vizualnog putopisa. Pokušat ću sažeti sva ta svoja putovanja što je prilično teško jer imam više od deset tisuća fotografija. Želim da kroz 60 fotografija ljudi osjete kakav je to prostor i zašto me privlači, a s druge strane da im dočaram koliko Amerika nije skupa država za putovanja, a koliko je zapravo Hrvatska skupa država za život. Bit će to jedna lijepa putopisna večer i nadam se popuniti Centar za kulturu u Središću. Tu su gostovali i Ivica Kostelić i Viki Grošelj. Nemaju kino repertoar, ali otvoreni su za nove koncepte sadržaja u društvenim prostorima koji su lijepo uređen i nisu otvoreni samo za KUD-ovske programe već i za sve što ljude dodatno zanima.

foto: privatna arhiva Siniša Golub i fotograf Davorin Mance

Siniša Golub - Nagovor na odvažnost

Nagovor na odvažnost” je ukoričen fotografski putopis na način Siniše Goluba iz Šenkovca
Siniša Golub

Golub je član Fotokluba Čakovec i Planinarskog kluba “Extrem” te podupiratelj brojnih zaklada koje njeguju ljepotu ovoga svijeta

Ostavi komentar