ILUSTRATOR MLADEN MRČELA: – Crtanjem sam školovao svoju djecu!

Mladen Mrčela
Mladen Mrčela ilustracije za unučicu Marlenu radio je dva mjeseca

Iz bogatog opusa sačinjenog od tisuća ilustracija, karikatura i crteža za dnevne, tjedne i mjesečne novine, časopise, magazine, enigmatska izdanja, školske knjige i druga tiskana izdanja za koja je Mladen Mrčela iz Čakovca tijekom svog bogatog umjetničkog rada nacrtao imala sam prigodu vidjeti tek kapljicu. Iako tek dijelić onog što sam tijekom ugodnog razgovora s ovim osobitim umjetnikom vidjela oduzima dah brojnošću i prodornošću na sve kontinente svijeta. Kako se i sama ponekad bavim ilustracijom i grafičkim dizajnom opažam kako crta isključivo rukom koristeći olovku, bojice i flomaster. Kreativci svoj zov prema crtanju i slikanju prepoznaju najčešće sami već u djetinjstvu, pa ni ilustrator Mrčela nije izuzetak.

– Strast prema crtanju prepoznao sam davno. Živio sam u Dalmaciji, Slavoniji i sada sam u Međimurju. Sjećam se prije nego što sam krenuo u osnovnu školu u Požegi stalno sam nešto crtao i šarao. Naravno, i kupovao sam stripove od džeparca. Tada smo smo čitali kvalitetne stripove. Tko nije proživio to vrijeme neće razumjeti situacije kada smo za vrijeme nastave ispod klupe čitati stripove. Princ Valiant je nenadmašan strip, ilustratorski i scenarijski. Mnoge stvari iz povijesti naučio sam upravo kroz taj strip ili neke druge stripove. Stripovi donose prikaz odjeće, mode, međuljudske odnose iz vremena o kome donose priču. Osim stripova čitali smo i romane poput Gričke vještice.

Čitanje razvija kreativnost

Pri spominjanju čitanja ne mogu, a da ne upitam za njegovo mišljenje o danas sve uočljivijoj problematici odgojnih institucija koja se moraju nositi s činjenicom kako danas mladi i djeca sve manje čitaju.

– Danas klinci ne čitaju. Samo gledaju ekrane mobitela, televizije ili računala, što je loše, te dobivaju servirane gotove informacije. Prilikom čitanja proradi mašta. Svaki čovjek stvara svoje slike. Tada lakše pobjegnete iz stvarnog svijeta u svoj svijet mašte. Moja generacija čitala je i živjela kroz igru i maštu razne priče. Mark Twain i Pustolovine Toma Sawyera i Huckleberry Finna smještene na obale rijeke Mississippi američkog Juga svima su nam bile inspiracija.

Mladen Mrčela

Ilustrator Mrčela prošao je put od čitanja stripa ispod školske klupe do objavljenih ilustracija na svim kontinentima

Šuti i radi po svom

Čakovečki entuzijasti rade na promicanju kulture stripa i karikature. Nedavno smo imali upravo dva festivala na tu temu. Okupio se velik broj kvalitetnih autora i crtača. Mrčela ističe kako treba taj festivalski duh nastaviti. On sam ima prepoznatljiv crtački stil:

– Šutim i radim po svome. Aludiram pri tome i na Arsena Dedića koji je jednom rekao: – Ja radim ovako i kome se to dopada – dopada, a kome ne, nema veze. Ne obazirem se na trendove. Sve crtam rukom. Crtanju prethodi opsežan istraživački rad i priprema teme. Imam iza sebe i velik opus ilustriranja za Školsku knjigu i udžbenike za hrvatski jezik. To je zahtijevalo rad od devet ujutro do 23 sati navečer. To je kondicija koja se stječe radom. Danas sam u mirovini, ali i dalje crtam.

Mladen Mrčela ilustracije
Ko šipak pun koštica tako je bio stol prepun tiskovina s njegovim objavljenim ilustracijama

350 ilustracija naslovnica samo za jedan časopis

Njegovi radovi objavljeni su na svim kontinentima. Norveška, Njemačka, Poljska, Austrija, Švicarska, Slovenija, Mađarska, Belgija, Italija, Novi Zeland, Australija, Južna Koreja, SAD… dio je zemalja gdje su objavljene Mrčeline ilustracije. Naizgled samozatajan posao zanosom opisuje:

– Većinom radim serije crteža kao, primjerice, za jedan slovenski enigmatski časopis za koji sam nacrtao 350 ilustracija za naslovnicu. Veselio me rad i na knjigama za glazbenu školu na njemačkom govornom području. Jedna od najznačajnijih suradnja bila je za Vjesnik dok je još izlazio. Radio sam ilustracije za stranicu komentara. Poslao sam sto ilustracija, a urednik je izabrao karikaturu koja je ilustrirala tekstove koji su bili objavljivani. To je godinama izlazilo. Danas je mnogo lakša korespondencija. Nekad sam slao brojne kuverte s radovima. Danas računalom pošalješ radove na adrese diljem svijeta. Gubio sam godišnje posao tisuće puta. Ali zadovoljan sam s nekoliko postotaka uspješnih projekata koje kroz godinu ostvarim. Djecu sam školovao svojim crtanjem. Jedan sam od rijetkih kojem je to uspjelo samo s ilustriranjem.

Mladen Mrčela
– Svima poznata priča Bambi također je bila tema jedne od brojnih ilustracija za Školsku knjigu s autorskim potpisom Mladena Mrčele

Crtež za unučicu Marlenu

Žar prema kreativnosti naslijedile su i njegove kćeri Ivana i Ana koje se također bave kreativnim zanimanjima. Mrčela na kraju ističe kako najviše voli crtati životinje i prirodu. Kad crta za djecu proporcije nisu bitne kao ni boje. Za jednogodišnju unučicu Marlenu nacrtao je crtež na kojem je radio dva mjeseca. Sve obiluje sretnim životinjama. Nema namrgođenih jer životinje se vole družiti i veseliti poput nas ljudi. – Nacrtao sam ovo za Marlenu da ima uspomenu na svog didu.

foto: Zlatko Vrzan

Mladen Mrčela

Norveška, Njemačka, Poljska, Austrija, Švicarska, Slovenija, Mađarska, Belgija, Italija, Novi Zeland, Australija, Južna Koreja, SAD… niz je zemalja u kojima su objavljene ilustracije ovog radišnog umjetnika

Ostavi komentar