Nema žene koja ne voli nositi veliku torbu u koju stane pola robne kuće. Multipraktične torbe u koje stane “sve” obavezni su dio garderobe svake žene, a zašto u nju mora stati sve – razumiju samo žene.

Cekeri Božur Goga Mekovec (4)

Ženama je usto važan i izgled torbe. Mora biti upečatljiva i drugačija. Kao što mi zamjećujemo izgled torbi koje nose druge žene, tako i svaka žena voli da i njezina torba bude zamijećena, jer torba je osobna iskaznica žene, njezina stila. Torba je poruka jer puno govori o njezinoj vlasnici.

Takvu posebnu, ljetnu torbu prvo je za sebe, a zatim i za brojne druge žene, izradila Goga Mekovec iz Čakovca. Veoma moderniziranu, modno sofisticiranu verziju tradicionalnog logožara.

Logožar u novom modernom ruhu

Cekeri Božur Goga Mekovec (2)Nekada je logožar bio skromna torba gotovo u svakoj kući. Ispleten je od stabljiki rogoza koje rastu na močvarnom tlu. Te močvarne stabljike, koje su naše bake zvale bambus, sjekle su se, sušile i prerađivale u vlakna prikladna za oblikovanje u torbe različitih veličina, već prema kalupu na kojem se pletu.

Moguće da i međimursko prezime Logožar vuče korijen iz te djelatnosti, prema ljudima koji su se bavili tom kućnom radinošću.

Nekada su izradom logožara pojedine obitelji hranile djecu, žene stvarale dodatne prihode u kućanstvu pletući ih, a zatim prodajući po sajmovima i proštenjima.

Cekeri Božur Goga Mekovec (20) Logožari su se nekada koristili za prenošenje svega i svačega, od hrane do alata, jer su rađeni od izdržljivog materijala. Iz upotrebe su ih izbacile industrijske torbe i plastične vrećice te gotovo da su već i nestali. Sve donedavno, dok ih naša Čakovčanka nije izvadila iz zaborava i udahnula im novi život. Logožar je zaogrnula dodacima zbog kojih su postali modna torba za ljeto.

Cekeri Božur Goga Mekovec (11)Logožaru je dodala podstavu, ukrasnu trakicu, svakomu s vanjske strane prišila cvijet božura – koji u Međimurju zovemo katruža, i tako skromno pače – logožar pretvorila u prekrasnoga modnog labuda koji već ponosno u rukama novih vlasnica šeće špicama od Čakovca, Zagreba do Rijeke, ali i europskih metropola. Promoviran na društvenim mrežama, zahvaljujući Goginoj kćerki Ivi, našao je put do srca mnogih poklonica ove torbe koja je spoj šika i retrostila.

Cekeri Božur Goga Mekovec (13)Novi preobraženi logožar toliko je dopadljiv da je svojim romantičnim retroizgledom došao i na stranice prestižnoga modnog časopisa “Instyle”. Tko je ikada mogao pomisliti da će skromni logožar jednog dana doživjeti modnu slavu? A evo kako je do toga došlo.

– Oduvijek sam željela imati logožar i ta mi se želja ostvarila prije dvije godine na zadnji dan Porcijunkulova u Čakovcu, ispričala nam je Goga Mekovec.

– Bio je običan, prilično gol, ajmo reći neprivlačan. Ali već do doma sam si u glavi složila kako ga obogatiti. Uvijek skupljam te neke trakice, mašnice i ružice. I na putu s Porcijunkulova do doma, s logožarom u ruci, u glavi sam složila kompletnu ideju kako ga ukrasiti. Prvog sam ukrasila, ali ne božurom, nego jCekeri Božur Goga Mekovec (18)ednim zvučnim imenom, pa je to moje rješenje izazvalo ‘vau-efekt’: ‘Gdje si to nabavila? Odakle ti to?’ I tako se rodio novi logožar u koji je sve ugrađeno nabavljeno ili proizvedeno u Međimurju. Logožar je dobio ime božur, što dobro zvuči i na hrvatskom i francuskom, ali i na drugim stranim jezicima.

Pravi domaći proizvod

Cekeri Božur Goga Mekovec (38)Goga u kućnoj radinosti logožar oplemenjuje svojim rukama. Podstavlja ga dekorativnim tkaninama iz Čateksa, trakicama iz tvornice pozamanterije iz Murskog Središća, tisak je također domaći, kao i platnene torbe u kojima ih isporučuje. Šiju ih žene iz Humane Nove. Zaštitni znak, cvijet božur, na svakom je logožaru drugačiji, a Goga ga izrađuje od raznih krpica, kože ili dodatnih detalja za ukrašavanje i tako je nastao ceker Božur by Goga Mekovec.

No najveće pitanje bilo je kako doći do samog logožara, čija je izrada bila na rubu izumiranja. Vjerojatno ništa nije slučajno, ali na neobičan način došla je do jedne obitelji iz Kamenice blizu Lepoglave, kod kojih je ta kućna radinost bila na rubu zatvaranja.

Cekeri Božur Goga Mekovec (21)Gogin suprug Nenad Mekovec, gledajući neki stari dokumentarni prilog o izradi logožara Sunčane Glavak kada je još radila kao novinarka, doznao je ime škole u kojoj se održala radionica za izradu logožara. Nazvao je školu u kojoj su mu dali kontakt obitelji koja zna raditi logožare.  Nemalo su se iznenadili kada su im Mekovčevi došli na vrata s ponudom da ponovno počnu izradu logožara.

Cekeri Božur Goga Mekovec (22)I tako je u modnom logožaru spojeno žensko poduzetništvo, tradicija, lokalni proizvodi i socijalna komponenta. Sve to danas ponosno po gradskim i velegradskim špicama nose modno, ekološki i socijalno osviještene žene, vlasnice ljetne modne torbe koja nosi ime božur. (Božena Malekoci – Oletić; Foto: Međimurske Novine, ZVrzan)

Cekere Božur by Goga Mekovec možete pogledati i na njezinoj Facebook stranici klikom OVDJE.

Ostavi komentar