FOTO: Uz Međunarodni dan plesa Teuta zaplesala na Franjevačkom trgu u Čakovcu

Studio suvremenog plesa Teuta Čakovec proslavio je danas zajedno s građanima Čakovca Međunarodni dan plesa. Na Franjevačkom trgu plesačice Teute predstavile su deset koreografija koje potpisuje voditeljica studija i koreografkinja Nikolina Mekovec.

Teuta medjunarodni dan plesa (3)

Članica Teute Josipa Kovačić pročitala je svoju poruku plesu, a tijekom programa pročitana je i hrvatska poruka uz Međunarodni dan plesa autorice Tihane Škrinjarić:

“Plešem, dakle postojim.

Tijelo u prostoru i vremenu.

Otkrivam magiju pokreta, snagu ritma, zavodljivost

zvuka.

Osjećam životnu energiju u beskrajnoj slobodi

prostora.

Prepuštam se iskonskoj potrebi i živim za ples.

Moja poruka za Dan plesa 2018. glasi:

kreni potrči skoči.

diši pleši leti!!!

Svjetsku poruku plesa potpisuje ove godine Ohad Naharin iz Izraela, koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvoraca jezika pokreta GAGA. Poruku donosimo u cijelosti:

“Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.

Kada me upitaju čime s bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavim samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom sebi, dinamikom, pretjerivanjem i podcjenjivanjem, spojem užitka i napora, te sublimacijom ludila, strasti i fantazije svakog plesača u jasnu formu.

U svom najboljem izdanju ples može biti čudesan, čak i ako je daleko od savršenstva. Moramo se oduprijeti konzervativnom i konvencionalnom razmišljanju kakvo dolazi iz većine plesne edukacije i obuke, odbaciti stare ideje te prigrliti nove i bolje. Nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati…

Nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati…I to nikada pred ogledalom.”

Nikolina Mekovec

Nikolina Mekovec istakla kako je jedan od ciljeva Međunarodnog dana plesa odati počast plesu, slaviti njegovu obuhvatnost, raznolikost njegovih oblika i izraza i njegovu univerzalnost.

Plesnu atmosferu na Franjevačkom trgu zabilježio je i naš fotograf Mario Golenko. FOTOGALERIJU pogledajte OVDJE.

foto: rr

Teuta Međunarodni dan plesa

Ostavi komentar