FOTO: Predstavljen zbornik poezije mladih SUKUS

Naslovnicu zbornika poezije mladih SUKUS krasi fotografija Mađerkinog brega koju je snimila Mirjam Krznarić. Dio je to aktivnosti koju su srednjoškolci provodili unutar projekta SUKUS (Srednjoškolci U Kulturnim i Umjetničkim Sadržajima).

Podsjetimo, projekt je započela REDEA, agencija Međimurske županije za europske fondove. Djelatnice agencije načinile su program za srednjoškolce koji borave u đačkim domovima, skromnijeg su imovnog statusa, a edukacija u stjecanju izvannastavnih sadržaja i vještina u umjetničkim područjima često im je nedostupna. Sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske pokrenule su šest kreativnih radionica koje su godinu dana vodili mentori s iskustvom.

Riječ je o Radionici fotografije (Davor Žerjav), DJ radionici (Saša Mikac), Sviranju (Filip Horvat), Pjevanju (Petra Horvat), Kreativnom pisanju (Ivan Pranjić) i Plesu (Virna Hošnjak). Prijavitelj i nositelj projekta je Međimurska županija (župan Matija Posavec), a partner Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu. kazao je Ivan Pranjić na predstavljanju zbornika ovog utoraka u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Na predstavljanju su sudjelovali: Glazbeni sastav Srednje škole Čakovec pod vodstvom Petre Horvat i Filipa Horvata, Plesni studio Korak voditeljice Virne Hošnjak, Dj radionica Saše Mikca, Davor Žerjav projekt LICA i Radionica kreativnog pisanja voditelja Ivana Pranjića.

Završni program u Centru za kulturu

U program se uključilo pedesetak učenika, a mnogi su polazili i po dvije radionice. Dio rezultata Kreativnog pisanja i Fotografije objavljeni su u ovom zborniku, a glazbene i plesne rezultate polaznici će pokazati na završnom programu u Centru za kulturu u Čakovcu (veljača 2019. godine).

SUKUS - zbornik poezije mladihU zborniku su objavljene pjesme sljedećih srednjoškolaca: Zita Treščec, Sebastijan Ranilović, Marija Dombaj, Edwin Oršoš, Ivona Sakač, Mateo Kalanjoš, Ilir Stetencu, Magdalena Kalanjoš, Andreja Ignac, Klaudio Horvat, Mateo Pec, Manuel Horvat, Marko Tilošanec, Jasmin Oršuš i Dino Kalanjoš. Objavljene su i fotografije s potpisom Zita Treščec, Andrija Joža Koren, Mirjam Krznarić, Jelena Molnar, Petra Gašparić, Marko Tilošanec i Paula Krnjić. Nakladnik zbornika je Međimurska županija. Objavljen je u 500 primjeraka.

Detalje predstavljanja zborknika pogledajte u fotogaleriji Maria Golenka OVDJE.

Ostavi komentar