FOTO OTVORENJE VELEBNE IZLOŽBE U MUZEJU MEĐIMURJA: “Domorodci, Medjimurci” slave 100 godina odcjepljenja od mađarske države

omorodci! Medjimurci! (76)_resize
Predstavnici baštinskih ustanova koje su organizirale ovu za međimursku povijest iznimno značajnu izložbu

Ko šipak pun koštica večeras je bio izložbeni salon Muzeja Međimurja gdje je otvorena velebna izložba izložba pod nazivom ” Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj! ” a koja je organizirana povodom 100-te obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države.

Pripremana je više od godinu i pol dana suradnjom baštinskih ustanova i Muzeja Međimurja Čakovec, Državnog arhiva za Međimurje i Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec. Sufinancirana je od strane Ministarstva kulture RH, Grada Čakovca i Međimurske županije a prati je luksuzan katalog.

Već je prvog dana izazvala izniman interes javnosti, a jedan od najatraktivnijih eksponata je instalacija vojničkog bunkera iz tog doba koji je pripremio Veljko Posavec.

Nakon prigodnih govora sudionika projekta izložbe postav je biranim riječima otvorio župan Matija Posavec ističući kako je zajedništvo ono što je Međimurce spasilo od Mađara prije sto godina i kada je narod Međimurja demokratski odlučio biti dio Hrvatske te je isto tako ono i dan-danas itekako potrebno u svim sferama gospodarskog, političkog i kulturnog života naše županije.

Instalacija oglasnog stupa s tada aktualnim proglasima

Također je pozvao sve zainteresirane i na sutrašnju svečanu akademiju uz 9. siječnja kada Međimurska županija slaviti 100-tu obljetnicu odcjepljenja od mađarske države. Program počinje u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Posjetitelji su kući mogli ponijeti i reprint novina iz 1919. godine i to posebice prvog broja “Medjimurskih novina” objavljenih 5. siječnja 1919. godine. Izložbu prati luksuzni katalog i brojni prigodni promo materijali od bedževa do promo majica.

S reprintom prvog izdanja Medjimurskih novina i aktualni urednik Međimurskih novina Dejan Zrna

foto: rr

 

 

Ostavi komentar