FOTO: Izložbeni salon Muzeja Međimurja ugostio djela akademskog slikara Željka Mucka

izložba Željko Mucko (4)_resize
Autor izložbe Željko Mucko

Deveta umjetnička kolonija Štrigova 2019. nakon velebnog koncerta Evelin Novak s gostima u Zmajevom vrtu Železne gore nastavlja svoj bogat umjetnički program. Večeras je u izložbenom salonu Muzeja Međimurja otvorena retrospektivna izložba “Ispod površine” akademskog slikara Željka Mucka. Izložena su velika, tehnički i koloristički kompleksna ulja na platnu apstraktne tematike.

izložba Željko Mucko (17)_resize
Željko Mucko, Dunja Horvat Weitner, Stanislav Rebernik i Erika Nađ Jerković

O autoru i djelima govorila je povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner koja potpisuje i predgovor kataloga izložbe i umjetničke kolonije. Izložbu je otvorio načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik.

Kao i na dosadašnjim kolonijama izložba umjetnikovih radova bit će istodobno postavljena na još dvije lokacije u Štrigovi.

Izložba Muckovih slika religiozne tematike biti će otvorena u Crkvi Sv. Jeronima u subotu 6. srpnja u 18:30, dok se u nedjelju 7. srpnja u 18 sati otvara izložba njegovih radova na papiru u Državnom arhivu za Međimurje.

Željko Mucko (Koprivnica, 1959.) završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1978. na odsjeku slikarstva (profesori J. Biffel, F. Dolenec, D. Žabčić). Zatim je godinu dana studirao na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, a diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1984. u klasi prof. Raoula Goldonija. Od 1990. ima status samostalnog umjetnika. Kao stipendist austrijske Vlade 1994. boravi u Salzburgu na Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst u klasi Nancy Spero i Leona Goluba. Priredio je više od 70 samostalnih te sudjelovao na stotinjak skupnih izložaba i likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je grupe Contra od 2009.

Suradnici na organizaciji izložbi su muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković iz Muzeja Međimurja Čakovec koja je moderirala čakovečko otvorenje izložbe te Jurica Cesar iz Državnog arhiva za Međimurje Štrigova.

Izložba će u Muzeju Međimurja biti otvorena do 28. srpnja 2019. godine.

foto: rr

 

Ostavi komentar