FOTO IZLOŽBA TKO SU BILI TI “STRAŠNI HRVATI”?: U Švedskoj su djecu plašili da će ih oteti Hrvati

Vladimir Brnardić, Jurica Cesar i Damir Stanić

Povodom Međunarodnog dana arhiva koji se obilježava 9. lipnja Državni arhiv za Međimurje u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom ovog je petka čakovečkoj javnosti predstavio izložbu Tko su bili ti “strašni Hrvati”?

Na 18 panoa u izložbenom prostoru zgrade Scheier prikazan je izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.).

– Riječ je o obilježavanju 400-te godišnjice početka 30-godišnjeg rata u kojem je sudjelovao i Juraj Zrinski mlađi kao i njegovi sinovi Nikola i Petar. U ratu je sudjelovao velik broj zemalja i radilo se o ratu protestanata i katolika. kazao je Jurica Cesar , ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje.

Uz Cesara o izložbi su govorili autor izložbe Damir Stanić i stručni suradnik Vladimir Brnardić koji su istakli posebnosti i zanimljivosti izložbe:

– Rariteti izložbe su i dvije replike najstarijih hrvatskih vojnih zastava odnosno sačuvanih zastava hrvatskih pukovnija. Originali se nalaze u Stockholmu, švedskom vojnom muzeju Bile su zarobljene kao vojni trofeji. Zanimljivost je i to što su Šveđani posebice cijeni i poštovali hrvatske vojnike. Čak postoji i jedan kvart kravatlin u Stockholmu, a djecu su plašili ako će biti zločesta da će ih oteti Hrvati. To vrijeme Tridesetgodišnjeg rata također je vrijeme kad su hrvatski vojnici nosili rubac, maramu oko vrata koji je tada imao praktičnu namjenu. Koristio se kao zaštita za grlo, kao maramica za znoj ili povez i zavoj u slučaju ranjavanja. Taj predmet se počeo nazivati po njima a kasnije je ušao u francusku modu pod nazivom cravate i razvio se u modni detalj danas u cijelom svijetu poznat kao kravata.

Na svečanosti je promoviran i luksuzan katalog izložbe koji je odrađen u maniri vrijedne povijesne knjige.

foto: rr

Ostavi komentar