FOTO: 17. kolo Biblioteke “Insula” predstavljeno u čakovečkoj knjižnici na književnoj večeri s autorima Petrović, Čatlaić i Kovač

Stanislav Petrović, Miroslav Gakić, Tina Čatlaić i Zvonko Horvat
Stanislav Petrović, Miroslav Gakić, Tina Čatlaić i Zvonko Kovač

Biblioteka “Insula” gradska je i zavičajna biblioteka pokrenuta s ciljem promoviranja domaće pisane riječi i autora. Nova djela predstavljena su ovog utorka u multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec uz odličnu posjećenost štovatelja domaće pisane riječi.

Nove knjige 17. kola Biblioteke
Nove knjige 17. kola Biblioteke “Insula”

Urednik Biblioteke Miroslav Gakić potvrđuje kako je interes za ovogodišnji natječaj bio u razini prošlogodišnjih te da su za 17. kolo Biblioteke stigla djela već objavljivanih knjiga autora i priznatih van granica Međimurja. Debitirala je Tina Čatlaić, učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec zbirkom pjesama “Gušenje polikromije”.

Miroslav Gakić, urednk Biblioteke "Insula"
Miroslav Gakić, urednk Biblioteke “Insula”

Gakić koji je ujedno i predsjednik Komisije zadovoljan je kvalitetom prispjelih radova na natječaj:

– Prijavilo se devetero autora. Maksimalno možemo objaviti četiri. Izabrali smo tri rada, dvije zbirke poezije i znanstveni rad “Međujezična razlaganja” profesora Zvonka Kovača našeg Međimurca koji radi na Filozofskom fakultetu. Zatim zbirku pjesama Stanislava Petrovića “Iskrenje u pijesku”, njegovu desetu knjigu, a treću u Biblioteci Insula i konačno djelo Tine Čatlaić, njezine prve knjige uopće. Ova djela odskakala su po kvaliteti tako da je komisija koju su činile dvije dame Kristina Štebih i Mira Kermek Sredanović, te uz mene Zoran Mašović i Josip Galović vrlo brzo iskristalizirala najbolja djela.

biblioteka insula (37)_resize
Učenici Gimnazije Josip Slavenski s profesoricom Mirjanom Vidović uveličali su predstavljanje prvijenca svoje kolegice i učenice Tine Čatlaić

U 17 godina 48 knjiga

Biblioteka “Insula” sveukupno je s ovim najnovijim izdanjima objavila u proteklih 17 godina 48 knjiga. Od toga su 22 zbirke poezije, 11 proznih i 4 dramska teksta, 8 publicističkih djela, jedna slikovnicu i dvije zbirke epigrama.

Podsjetimo, vrijednost ove zavičajne biblioteke je što domaći autori imaju priliku objaviti svoja djela. Upravo su u ovoj Biblioteci Insula prvu knjigu objavili danas proslavljeni književnik Kristian Novak koji je i nazočio predstavljanju novog kola, zatim Adriana Lajtman Kos, Stanislav Petrović i Petar Despinić koji su dobitnici pjesničkih nagrada i dr. književna imena.

Biblioteku iz svog proračuna financira Grad Čakovec te je predstavljanju nazočio David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca. Grafičko-likovno oblikovanje potpisuje Čakovčanin Boris Lisjak iz Studia Dvije lije, a tisak je odradila tiskara Letis iz Pretetinca.

foto: rr

Ostavi komentar