ETIDA: Tanja Novak i Iva Nemec organizirale kreativan vikend dramske edukacije

Stvaralačko pripovijedanje
radionica Stvaralačko pripovijedanje

U prostorijama knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec održana je 15. i 16. studenoga ETIDA – vikend dramske edukacije, u organizaciju udruge Kaleido. U sklopu ETIDE održane su dvije radionice namijenjenim odgojno – obrazovnim djelatnicima, studentima, te svim voditeljima aktivnosti za djecu i mlade: „Osnove dramatizacije kratkog proznog teksta“ te „Dramska igra kao poligon stvaralačkom govorenju“ koje su provele Tanja Novak i Iva Nemec, obije sveučilišne specijalistice dramske pedagogije.

Radionica osnove dramatizacije kratkog proznog teksta – voditeljica: Tanja Novak, mag. teatrologije, univ. spec. dramske pedagogije

Polaznici su savladati osnove dramatizacije, naučili tehnike i načine pretvorbe književnog teksta u dramski tekst, te usvojili kako na stručan ali i zabavan način angažirati čitavu dramsku grupu na zajednički rad na kazališnom projektu kojem je ishodišna točka autorska dramatizacija. Radionica je obuhvatila vođenje grupe kroz izradu scenoslijeda, proces oživljavanja likova, dijaloga i radnji proizašlih iz fabule. Dok je književni tekst narativan, dramski tekst je medij za prikazivanje, stoga je u procesu dramatizacije naglasak bio na iznalaženju načina kako sadržaj prikazati, a ne ispričati. Polaznici su se baviti i pitanjem kontekstualizacije – kako provesti pisani predložak (književni tekst) u suvremeni kontekst, te su, s obzirom na finalni produkt bili usmjereni na razumijevanje tempa, dinamike i unaprijed postavljene dramaturške linije.

Komentari polaznika:

Aleksandra Pleh, SŠ Čakovec: – Mislim da je radionica vrlo korisna za sve učitelje, nastavnike i voditelje dramskih družina, zato što je vrlo zanimljiva, kreativna, zabavna i nudi novo iskustvo.

Tajana Rihtarec Višnić, OŠ Mursko Središće: – Moj dojam je da je radionica bila vrlo poticajna i korisna za praktičan rad na dramatizaciji, i preporučila bih je svima koji se bave dramskim odgojem i kazalištem, bez obzira imaju li ili ne ambiciju uhvatiti se u koštac s dramatizacijom.

Radionica dramska igra kao poligon stvaralačkom govorenju, voditeljica: Iva Nemec, prof., univ. spec. dramske pedagogije

Polaznici radionice su upoznali dramske igre i tehnike koje se mogu koristiti u svakodnevnom radu u nastavnom procesu, a cilj im je osposobiti učenike da oslobode svoj govorni aparat i steknu samopouzdanje u verbalizaciji i artikulaciji vlastitih misli. Na primjeru kraćeg književnog teksta, polaznici su iskustveno prolazili različite oblike načina pripovijedanja te istovremeno osvijestili mogućnosti korištenja dramskih metoda u nastavi jezičnog izražavanja te uvidjeli u kojoj mjeri dramska igra pruža mogućnost slobodnog izražavanja i oslobađanja stvaralačkog potencijala.

Komentari polaznika:

Marina Mavrek, knjižničarka u 4. OŠ Varaždin: – Jako me zaintrigirao naslov radionice, dramske aktivnosti i stvaralačko govorenje. Iz pozicije školskog knjižničara, čini mi se da su djeca tu dosta na tankom ledu, pa mi se radionica učinila jako zgodnom. Saznala sam neke nove metode koje mogu upotrijebiti u radu s djecom, gdje do izražaja dolaze djeca i njihov potencijal.

Josipa Bunta, 2. OŠ Varaždin: – Na ovoj sam radionici, između ostalog, upoznala mehanizme poticanja govora i stvaralačkog govorenja, što će mi obogatiti svakodnevni rad s djecom u nastavi. Preporučila bih je svim kolegicama i kolegama.

Kratke biografije voditeljica:

Tanja Novak je magistra novinarstva, magistra teatrologije, te sveučilišna specijalistica dramske pedagogije. S predstavom „Puž muž“ osvojila je nagradu „Mali Marulić“ za najbolji dramski tekst 2018. godine na istoimenom festivalu hrvatske drame za djecu u Splitu.

Kao izvođač i su-kreator kazališnih predstava, multimedijalnih projekata, video zapisa, radio drama te radio emisija djeluje u nezavisnoj Kazališnoj družini Pinklec (1992.-1996.), s kojom gostuje na brojnim kazališnim festivalima (EUROKAZ, Pulski festival alternativnog kazališta, Šibenski festival djeteta i dr.) Potom nastavlja s istraživanjem različitih vidova vizualnog teatra, mime, radom s lutkama i maskama u eksperimentalnoj kazališnoj grupi „Fasade“ pri ZeKaeM-u (2001.-2004.).

Trenutno predaje kolegij Scenska kultura na Učiteljskom fakultetu, radi kao dramska pedagoginja u Dramskom studiju mladih HNK-a, te kao dramaturginja Kazališne družine Pinklec.

Premijere: „Vuka se ne bojim ja“ (2019) dramaturgija; „Do viđenja!“, dramaturgija (2018.); „Puž muž“, autor teksta, dramaturgija (studeni 2016.); „Četiri Psića“; adaptacija, dramaturgija (2014.); „Šegrt Hlapić kako bi ga igrala KD Pinklec“ dramatizacija, dramaturgija (studeni 2013.); festivali: Colpi di Scena Ravenna, Mali Marul Split; SLUK Osijek; Međunarodni festival djeteta u Šibeniku; ASSITEJ; Revija lutkarskih kazališta u Rijeci; Festival za mladu i urbanu publiku u Smederevu, PIF, Naj, naj, naj festival, i dr.

Iva Nemec — Profesorica je kroatistike i talijanistike. Umjetničkim radom počela se baviti 1999. kao članica pulskog kazališta Dr. Inat. Od 2008. godine u osnovnoj i srednjoj školi predaje hrvatski jezik i književnost i talijanski jezik i književnost, gdje vodi dramske skupine. Predsjednica je udruge KALEIDO, u kojoj djeluje kao dramska pedagoginja i voditeljica projekata. Kroz dramskopedagoški rad bavi se unaprjeđenjem nastavne prakse te poticanjem stvaralačkog izražavanja. Vodi dramske radionice za djecu i mlade te tematske radionice za učitelje i nastavnike. Voditeljica je dramskopedagoških projekata: Drama u mom gradu, Teatriček – drama za vrtec in šolo, Zagrli me pričom; kordinatorica je projekta MREŽA – dramskopedagoškog edukacijskog centra u Pazinu, Istra. 2018. godine završila je poslijediplomski specijalistički studij za dramske pedagogije pri UFZG.

Trenutno predaje kolegij Dramski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, radi kao dramska pedagoginja i voditeljica edukativnih projekata pri dramskom studiju i udruzi Kaleido. Živi u Lendavi.

Ostavi komentar