Emilija Kovač gostuje u Gradskoj knjižnici Mursko Središće

Emilija Kovač
Emilija Kovač: - Svaka moja knjiga je na neki način autobiografska

Krajem siječnja u Gradskoj knjižnici Mursko Središće održat će se književno poslijepodne. Gošća programa bit će spisateljica Emilija Kovač iz Čakovca koja će tom prigodom predstaviti knjigu “Slike: na dah” koja je objavljena krajem prošle godine unutar 15. jubilarnog kola Biblioteke “Insula”. Moderatorice razgovora bit će knjižničarka prof. Romina Fic i prof. Darja Šupljika, a tekstove će interpretirati učenice Ena Jagec i Rea Preksavec.

Emilija Kovač članica je Društva hrvatskih književnika. Rođena je 1957. u Donjem Mihaljevcu, Međimurje. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1976. do 1981), gdje je magistrirala 2002. godine (Modernizam u djelu Mare Ivančan, mentor dr. sc. Cvjetko Milanja), a 2010. doktorirala (Ženski diskurs devedesetih godina dvadesetog stoljeća u hrvatskoj književnosti: načini upisivanja ideologije, mentorica dr. sc. Julijana Matanović). Piše poeziju i prozu te njeguje standardni i dijalektalni kajkavski izričaj. O značaju Biblioteke “Insula” za domaće autore govori:

– Danas u izdavaštvu sve ide sve vrlo teško, no uspjeli smo objaviti još jednu moju knjigu. Na sreću, imamo Biblioteku “Insulu” koja brine za nas domaće autore pa uspijevamo objaviti svoja djela. Izgleda da je Čakovec nevidljiv za metropolu i za širi dio Hrvatske, pa su ovdašnji autori najčešće prepušteni sami sebi ili pak ovakvim rijetkim nakladnicima kao što je Grad Čakovec koji podupire “Insulu”.

* O čemu se radi u Vašoj novoj knjizi i odakle inspiracija?

– To je jedna vrsta romana, odnosno proza koja je zapravo hibridna. Izrazito je poetična i poetska. Ima jedan osnovni narativni dio. Teško ju je svrstati konkretno u neki književni rod ili žanr. Ja je nazivam romanom. Inspiracija? Odasvud pomalo. Svaka knjiga je na neki način autobiografska. Ali, transformirana do neke mjere više ili manje. Iz svijeta oko nas, događanja oko nas koja su vrlo intenzivna zadnjih petnaestak godina, koliko i jesu otprilike starosti objavljeni tekstovi.

Književno poslijepodne u Murskom Središću održat će se u utorak 30. siječnja s početkom u 16.30 sati.

foto: rr

Ostavi komentar