Dorotea Koščak, Vilim Poljanec i Vid Vugrinec zvijezde plesne priče “Jecajuća dolina”

Zrinski ART festival 2018
Uz četrdeset plesačica Teute u plesnoj priči "Jecajuća dolina" plesali su i Doroteja Koščak, Vilim Poljanec i Vid Vugrinec

Provokativno plesno pismo našeg vremena napisali su plesači Studija suvremenog plesa Teuta Čakovec u performansu “Jecajuća dolina”. Premijerna publika doživjela je vodoskok emocija prateći ovaj plesni show na otvaranju Zrinski ART festivala 2018. podno zidina zapadnog bedema Starog grada u Čakovcu. Prepoznatljiv originalni koreografski rukopis dala je Nikolina Mekovec voditeljica i koreografkinja Teute.

Uz četrdeset plesača Teute glavne plesne role iznijeli su i gostujući studenti plesači Vilim Poljanec i Vid Vugrinec te Teutina plesačica Dorotea Koščak. Nakon premijerne izvedbe “Jecajuće doline” prenijeli su nam svoje prve impresije.

Vilim Poljanec student suvremenog plesa u Salzburgu:

– Na ART Festivalu je uvijek nešto drugo i ludo. Imamo velik prostor da izrazimo nešto novo uz nove instalacije. Nikolina i ja smo koncept ove plesne priče “Jecajuća dolina” radili godinu dana. Ostvarili smo moćnih četrdeset minuta i vjerujem da je publika u Čakovcu prepoznala našu ideju. Uvijek se rado vraćam u Čakovec plesati s Teutom i to me jako veseli.

Vid Vugrinec student baleta u Dresdenu:

– Ovo je za mene jedan potpuno novi rad jer inače plešem s deset, dvanaest plesača. Ovo je velika grupa plesača s kojom prvi put radim. Kako plešem u kazalištu ovo mi je i novi ambijent, ples na otvorenom i pozornici na travi. Mislim da se Teutina energija dobro prenijela na mene i nadam se da smo svi zajedno tu našu energiju prenijeli i na publiku. Sve mi je to jedno novo i krasno iskustvo.

Doroteja Koščak

Dorotea Koščak studentica psihologije u Mariboru:

– Inspiracija za tekst “Jecajuće doline” došla je iz situacije današnjih vremena. I sama instalacija brodova izvukla je iz mene taj tekst koji je bio baza naše plesne priče. S Vilimom je prekrasno plesati. Osjećamo se. Prijatelji smo na sceni i van nje, i to se osjeća u plesu.

U nastavku donosimo u cijelosti Dorotejin inspirativni tekst “Jecajuća dolina”

Čujete li… Njihovi prodorni zvukovi, dopiru. Teško je prepoznati krik brodova u ovoj glasnoj masi praznog života, no ako izađete iz kože površnih sloboda, otkrit ćete svoju sudbinu svijeta. Pogledajte golog kostura koji korača pustom obalom. Vjetrovi ega pokreću njegove udove i on hoda zemljom, na kojoj ništa nije čisto.Osušila su se mora davanja, uništili valovi ljubavi, na dnu svega ostale su samo soli. Zato brodovi više nemaju kuda ploviti, stići će u ovu dolinu… JECAJUĆU DOLINU. Čekat će ovdje, sve dok ne isplačete svoje ožiljke prošlosti, izbacite patnje vašeg svemira i sve prešućene boli. I samo tada, kada napokon prodrete u cijelost vašega nadanja, ponovno ćete napuniti mora ljubavi. Brodovi će napokon zaploviti, vaša svjetlost će ih osloboditi i voditi dalekim morima u traganju za spasom nekih drugih jecajućih dolina…

Ovo troje mladih talentiranih plesača za Zrinski ART festival pripremilo je i plesni performans “Discussion”.

foto: rr

Atmosferu otvaranja i dio performansa “Jecajuća dolina” pogledajte OVDJE.

Ostavi komentar