DAN KANADE U ZAGREBU: Mihael Štebih – Kanađanin u Mimari

Mimara_Mihael Stebih 02 (
Mihael Štebih, akademski kipar u

U posebnoj prigodi obilježavanja Dana Kanade povodom 25. godišnjice diplomatskih odnosa Kanade i Hrvatske, čakovečki je svestrani umjetnik svojim djelima ponovo obogatio središnji atrij Muzeja Mimara.

Svečanost otvorenja izložbe 20. lipnja bio je događaj za pamćenje. U impresivnom interijeru Mimare uz brojne uzvanike hrvatskog društvenog-političkog miljea zablistale su kristalne skulpture Mihaela Štebiha.

Mihael Štebih iz Čakovca, priznati je kipar koji djeluje u Hrvatskoj i Međimurju, ali je i kanadski državljanin gdje je dvadesetak godina živio i stvarao. Time je zadobio pijetet i povjerenje da u ovoj svečanosti predstavlja kulturnog izaslanika Kanadskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

– Ova je izložba ujedno i zahvala brojnim zajednicama Hrvata u Kanadi koji su nesebično kroz više generacija gradili poštovanje i prijateljske odnose dviju država. bila je završna misao vodilja kanadskog veleposlanika u Hrvatskoj, NJ.E. Daniela Maksymiuka.

 

Zbog svog unutarnjeg senzibiliteta Mihael Štebih ponajviše i ponajbolje se oblikovno i dubinski izražava u materijalu stakla, iz kojeg bojama i strukturom izvlači ono iskonsko – svjetlost i vibracije treće dimenzije.

Brojna umjetnička ostvarenja Mihaela Štebiha krase javne prostore diljem zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Arapskog poluotoka i Australije zbog toga možemo konstatirati kako se ovdje radi ne samo o hrvatskom ili kanadskom državljanu, već o građaninu svijeta.

Ostavi komentar